PISALI PISMO

Stanovnici Savice od Dobrovića traže zaštitu parka

26.04.2017 u 12:17

Bionic
Reading

Građanska inicijativa 'Čuvamo naš park' izvijestila je u srijedu kako se pismom obratila ministru zaštite okoliša i energetike Slavenu Dobroviću vezano za zagrebački park na Trnjanskoj Savici, te kažu da je jutros ondje mirno, bez radnika, bagera, kamiona, uz tek nekoliko policajaca koji dežuraju u blizini parka

Članovi Inicijative 'Čuvamo naš park' u pismu ministru Dobroviću, naslovljenom 'Zaštita parka Trnjanska Savica' od ministra traže zaštitu, ocijenivši da su im kao hrvatskim građanima  narušena  demokratska prava. 

 'Prekoračivši sve demokratske procedure, bez obavještavanja javnosti, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nasilno nastoji provesti devastaciju našeg jedinog zelenog parka u Trnjanskoj Savici pod nazivom - Uređenje parka', pišu iz Inicijative ministru Dobroviću.

 Dodaju kako je riječ o projektu do kojeg oni kao građani nemaju pristupa, a detalje saznaju putem 'dobrih ljudi'. Navode kako projekt predviđa u parku zamjenu trave betonom i sintetskim pokrovom na površini od 9 300 četvornih metara i opločnike na 1500 četvornih metara, a što čini ukupno 42 posto površine parka. Navode kako  projekt u namjeri ima i rušenje 16 dvadesetogodišnjih stabala.

 Iz Inicijative 'Čuvamo naš park' ocjenjuju da je park u naselju Trnjanska Savica jedina mala zelena oaza koju imaju, u kako pišu 'prebetoniziranom i preizgrađenom naselju'. Ističu da im je ljeti park jedino osvježenje, a preuređenjem parka bi trebali dobiti 'betonsku i plastičnu grijalicu'.

 Dodaju da žele uređenje Parka za buduće generacije, ali isključivo prirodnim, ekološki prihvatljivim i održivim materijalom.

  • +4
Preuređenje parka na Savici Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

 Iz Inicijative podsjećaju ministra Dobrovića kako je u povodu Dana planete zemlje izjavio da 'očuvanje planeta nije samo globalna ili nacionalna obaveza, nego je to zadaća svakoga od nas jer svi građani savjesnim i odgovornim ponašanjem mogu doprinijeti zaštiti okoliša, očuvanju resursa i ublažavanju posljedica klimatskih promjena...., a korištenjem ekološki prihvatljivih proizvoda direktno doprinosimo osiguranju čistog i zdravog okoliša, te ga takvoga trebamo ostaviti i našoj djeci i budućim generacijama'. Stoga poručuju ministru zaštite okoliša i energetike da je 'sada vrijeme i mjesto da im u skladu s tim aktivno pomogne i zaštititi njihove interese'.

 Iz Inicijative pismo ministru zaključuju riječima  -  'nadamo se da će glas razuma prevladati i da ćemo zajedno pobijediti'.