participativno budžetiranje

Stanovnici Pule sudjeluju u planiranju razvoja grada, sami biraju koji komunalni radovi će se provoditi

09.09.2022 u 11:12

Bionic
Reading

Grad Pula ove godine provodi pilot projekt participativnog budžetiranja, kroz koji izravno uključuje građane u planiranje proračuna za sljedeću godinu, kako bi im se omogućilo da sami raspolažu dijelom proračunskog novca, izvijestili su u petak iz Gradske uprave

Projekt se provodi u suradnji s Udrugom gradova u Hrvatskoj, koja je osim Pule kao sudionike na projektu odabrala Rab i Pakrac.

Grad je u lipnju objavio poziv građanima da pošalju prijedloge malih komunalnih investicija koje žele u njihovim mjesnim odborima, a podrazumijevaju uređenje javnih i zelenih površina, prometnu signalizaciju, urbano opremanje, postavljanje nadzornih kamera, autobusnih čekaonica i sanaciju prometnica.

Građani su dostavili stotinjak prijedloga, koji su u međuvremenu tehnički i financijski evaluirani te će biti predstavljeni na javnim tribinama koje će se sredinom rujna održati po mjesnim odborima.

Tom prilikom, djelatnici gradske uprave definirat će zahvate i financijske iznose koji su potrebni po svakom prijedlogu, procjenu vremena realizacije te objasniti razine nadležnosti u slučaju da se radi o projektima koji nisu u nadležnosti grada. 

"Ponosan sam što smo krenuli s ovim projektom i što ćemo se tako pridružiti nekolicini gradova koji su prepoznali važnost uključivanja građana u odlučivanje o raspodjeli javnog, odnosno njihovog novca",  istaknuo je pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

Kroz projekt se želi omogućiti bolje, opremljenije i urednije mjesne odbore za građane Pule, a cilj je da se kroz dugogodišnji projekt riješe svi komunalni, prometni i drugi gradski problemi.

"Ovo je prilika građanima da odaberu što će se raditi, a mi se obvezujemo da ćemo to u sljedećoj proračunskoj godini realizirati", poručio je Zoričić.

Pula će u prvoj godini projekta izdvojiti oko milijun kuna, oko sto tisuća kuna po mjesnim odborima koji su poslali valjane prijedloge. Prve tribine održat će se u srijedu, 14. rujna, u mjesnim odborima Kaštanjer, Monvidal i Arena.