PRVI POTPREDSJEDNIK OCIJENIO

'Stanje u pravosuđu tragično! 12 tisuća neriješenih predmeta'

11.04.2012 u 15:03

Bionic
Reading

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je da se radi na konceptu kojim bi se uvela obveza države da ponudi arbitražu za rješavanje sporova

Čačić o sporosti sudova

Čačić je na okruglom stolu održanom u organizaciji Političke akademije HNS-a ustvrdio da je stanje u pravosuđu i trgovačkom sudstvu tragično, zbog čega je šteta koju trpe hrvatsko gospodarstvo i društvo u cjelini gotovo nesaglediva.

Posebno razočarava, kazao je, rast broja neriješenih predmeta, koji je došao do 12 tisuća, dok je čak 98 posto ukinutih prvostupanjskih sudskih odluka ukinuto zbog povrede odredbi postupka, a ne zbog biti slučaja. Istodobno, svega se 3,6 posto slučajeva rješava nagodbom, kazao je Čačić.

Sudske sporove država gotovo uvijek gubi, od kojih neki traju čak 17 godina, pri čemu zatezne kamate rastu, kazao je Čačić, dodavši da te milijarde kuna na kraju plaćaju građani, a za to vrijeme tvrtke umiru.

Rekao je da je na zahtjev komore, tvrtki i banaka sazvao sastanak s Ministarstvom pravosuđa i da se sada radi na konceptu kojim bi se ‘unatrag i unaprijed’ uvela obveza države da ponudi arbitražu, pri čemu druga strana nagodbu može, ali i ne mora prihvatiti.

Predsjednik Hrvatske udruge za mirenje Srđan Šimac rekao je da spor prije svega treba nastojati riješiti nagodbom, što je, naglašava, neusporedivo jeftinije i brže od sudovanja.