GRČKA U BLOKADI

Stanje u Ateni izvan kontrole!

Bionic
Reading

Više od 200.000 ljudi okupilo se na prosvjedima u centru Atene, a još ih je 100.000 na ulicama i trgovima ostalih grčkih gradova; demonstriraju protiv novih mjera štednje. Policija suzavcem pokušava rastjerati prosvjednike koji na njih bacaju molotovljeve koktele i kamenje u blizini parlamenta, na trgu Syntagma. Guardian javlja da prijestolnica Grčke tone u nekontrolirano nasilje

Prosvjedi se održavaju u sklopu 24-satnog općeg štrajka, prvog takvog od lipnja kada je vlast preuzela koalicija na čelu s konzervativcima.

Grčka je u srijedu blokirana općim štrajkom, kojemu su se na poziv dvaju najvećih sindikalnih središnjica GSEE i Adedy odazvali radnici javnih službi. U štrajku su nastavnici, vozači, liječnici, kontrolori leta, ali i niz zaposlenih u upravnim službama.

Škole su zatvorene, a bolnice rade usporeno. U Ateni, gdje je od jutra raspoređeno gotovo 5.000 policajaca, obustavljen je javni promet. Autobusi voze samo kako bi se prosvjednici dovezli u centar Atene. Grčke zrakoplovne tvrtke Olympic air i Aegean Airlines otkazuju i odgađaju letove.

Opći štrajk protiv 'nepravednih i nedjelotvornih mjera štednje' od 11,5 milijardi eura dogovorenih s EU-om i MMF-om test je za vladajuću koaliciju kojom rukovodi premijer Antonis Samaras.