U BIH

Stanje se normalizira, strahuje se od novih padalina

10.02.2012 u 13:58

Bionic
Reading

Najveći broj prometnica u Bosni i Hercegovini u petak je bio raščišćen od snježnih nanosa iako je na nekima od njih prometovanje otežano i dopušteno je samo osobnim vozilima

Na cesti između Sarajeva i Mostara, koja je u funkciji od četvrtka ujutro, nastavljeno je uklanjanje snježnih nanosa pa je osim za putnička vozila i autobuse ona u petak otvorena i za teretna vozila nosivosti do pet tona.

Na drugom kritičnom pravcu od Sarajeva prema Foči cestari su uspjeli osposobiti jednu prometnu traku pa se tamo može proći samo osobnim vozilima uz obaveznu uporabu lanaca.

Snježni nanosi i dalje priječe odvijanje prometa prema Gacku i Nevesinju, a u blokadi su i brojna zabačena sela u istočnoj Bosni.

Ekipe Elektroprivrede BiH uspjele su nakon četiri dana osposobiti magistralni dalekovod prema Mostaru pa su istočni dio tog grada i Neum napokon dobili električnu energiju.

Lokalni mediji upozoravaju da je i dalje najteže stanje na području Hercegovine jer ni lokalne ni federalne vlasti nisu pravodobno reagirale na snježno nevrijeme.

Takve su okolnosti iskoristili i trgovci pa su cijene prehrambenih artikala povećali i trostruko.

Meteorolozi su najavili nove padaline u noći između petka i subote te u danima vikenda, kao i temperature niže od dvadeset stupnjeva ispod ništice, pa je Ministarstvo sigurnosti BiH uputilo poziv da se izbjegavaju sva nepotrebna putovanja.