ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI

Stanišić i Simatović pred sucem ICTY-a u utorak

05.06.2009 u 15:58

Bionic
Reading

Suđenje bivšem šefu srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Jovici Stanišiću i bivšem zapovjedniku postrojbe za specijalne operacije SDB-a Franku Simatoviću, optuženima za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, ponovno će početi pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u utorak 9. lipnja, objavio je ICTY u petak

ZAGREB/DEN HAAG - Suđenje njima dvojici počelo je uvodnim riječima optužbe na proljeće 2008., ali je nakon samo mjesec dana prekinuto na neodređeno vrijeme zbog Stanišićeve bolesti.

Bivši čelnik tajne službe Slobodana Miloševića, koji pati od osteoporoze, bubrežnih kamenaca i depresije, 29. travnja ove godine ponovo je proglašen sposobnim pratiti suđenje, pa će ono krenuti ispočetka 9. lipnja.

Suđenje će biti prilagođeno Stanišićevim zdravstvenim problemima pa će se odvijati samo dvaput tjedno, a liječnik će jednom tjedno podnositi izvješće sudu o njegovu stanju.

Optužnica tereti Stanišića (58) i Simatovića (59) za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu kojemu je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba s velikih dijelova teritorija Hrvatske te Bosne i Hercegovine od 1991. do 1995. Osim njih, kao sudionici toga zločinačkog pothvata navode se Slobodan Milošević, Ratko Mladić, Milan Martić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Vojislav Šešelj i Željko Ražnatović Arkan

Naknadnim proširenjem optužnice u ožujku 2006. tereti ih se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti i za ubojstvo kao kršenje ratnog prva i običaja, zbog likvidacija Bošnjaka iz Srebrenice koje su 1995. počinili 'Škorpioni', postrojba SDB-a pod njihovom izravnom kontrolom.