REAGIRANJE NA IZJAVE SABORSKOG ZASTUPNIKA

'Stanimirović vrijeđa i ponižava žrtve silovanja u ratu'

13.01.2012 u 13:01

Bionic
Reading

Predsjednica Udruge Sunčica Snježana Maljak ustvrdila je da saborski zastupnik Vojislav Stanimirović, svojim očitovanjem na prozivke da je pljuvao na silovane žene u Vukovaru, ‘skandalozno vrijeđa i ponižava žrtve ratnog zločina - silovanja’. ‘Ovo vrijeđanje omogućila je abolicija i nemar hrvatskih vlasti’, stoji u priopćenju koje je medijima, ali i predsjednicima Republike, Vlade i Sabora te Delegaciji EU-a u Hrvatskoj, poslano iz Udruge Sunčica

Dan nakon što su predstavnice Brodosplitovog sindikata predale DORH-u više od 1.700 potpisa kojima se traži procesuiranje odgovornih za silovanja u Domovinskom ratu, reagirala je Udruga Sunčica, koja okuplja i silovane žene.

Nakon tvrdnji Ružice Erdelji, jedne od žrtava silovanja, koja je ustvrdila da je ‘Stanimirović na silovane žene doslovno pljuvao u vojarni zajedno s Goranom Hadžićem’ i Stanimirovićeve obrane da se radi o laži, udruga je zamolila ‘institucije države da spriječe ponovno nasilje, torture i vrijeđanje žrtava od ljudi koji su sudjelovali na agresorskoj i okupatorskoj strani’.

''Želi samo izvući rentu', kako degutantno vrijeđa Stanimirović, poniženje je svih nas, čime želi reći da smo za materijalnu naknadu progovorile o zločinu koji je počinjen nad mnogim ženama Vukovara. Ponavljamo da smo konačno pronašle snagu istinito progovoriti o onome što su nam činili oni koji su omogućili i Stanimiroviću da se uključi u vlast okupiranog Vukovara te da tražimo pravdu i kažnjavanje zločinaca’, stoji u priopćenju koje je potpisala Snježana Maljak

U priopćenju se donose i dijelovi svjedočenja Ružice Erdelji o strahotama koje je proživjela nakon okupacije Vukovara, silovanjima koja je doživjela, te i sporni dio u kojem optužuje Stanimirovića.

Ružica Erdelji je žrtva bez prava, a Stanimirović s pravom sudjelovanja u Hrvatskom saboru, koje mu omogućuje i nezaslužena materijalna primanja. Naravno da ta činjenica nije lako razumljiva i da je treba ponavljati da bismo se izborile za zaslužena prava žrtve, kažnjavanje zločinaca, a i onih koji su sudjelovali u okupiranju, stvaranju okupatorske vlasti ili u njoj sudjelovali’, upozoravaju iz Udruge Sunčica.