KRŠENJE CEFTA-E

Staničić: Uzvratit ćemo BiH protumjerama

30.04.2009 u 11:13

Bionic
Reading

Ponovnim uvođenjem carina na prehrambene proizvode koje uvozi iz susjednih zemalja Bosna i Hercegovina natjerat će Hrvatsku na poduzimanje protumjera koje vjerojatno neće biti samo trgovinske, izjavio je hrvatski veleposlanik u BiH Tonči Staničić komentirajući u petak za sarajevsko Oslobođenje najavu kako bi Parlament BiH uskoro mogao odobriti zakon o zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje

SARAJEVO - 'Zakon istina pravi probleme Hrvatskoj, no njoj možda i najmanje. Zakon pravi veliki problem BiH i nas čudi da mnogi toga nisu svjesni. Naime, tim zakonom direktno se krši međunarodno preuzeta obveza BiH, sporazum CEFTA koji je BiH potpisala i ratificirala', kazao je Staničić.

Kazao je kako Hrvatska ne spori postojanje vanjskotrgovinskog deficita u razmjeni s BiH no istaknuo je kako se taj deficit iz godine u godine smanjuje i to u korist BiH.

Staničić je kao primjer naveo i činjenicu da se, kada je riječ o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda, čak pojavljuje suficit u korist BiH pa se postavlja pitanje o čemu je zapravo riječ.

Hrvatski veleposlanik je dodao kako je posebno neprihvatljivo to što se odredbe CEFTA-e sada pokušavaju dovesti u pitanje a da prije toga nisu obavljene nikakve konzultacije među zainteresiranim stranama.

Podsjetio je na stajalište Europske unije po kojemu je CEFTA zemljama u regiji zapravo neka vrsta ulaznice u Europu a ovakvo ponašanje BiH može samo usporiti njeno približavanje Uniji.

'Dakle, ako ovaj zakon bude usvojen u drugom čitanju radit će se o vrlo ozbiljnom narušavanju ukupnih bilateralnih odnosa te će Hrvatska biti prinuđena razmotriti uvođenje ozbiljnih protumjera, i to ne samo na području trgovine', upozorio je Staničić.