POTREBNO POLA MILIJARDE EURA

Stanarska prava izbjeglih Srba riješit će donatori?

11.02.2012 u 07:21

Bionic
Reading

Pitanje rješavanja problema izbjeglih Srba, konkretnije stanarskih prava, jedan je od zahtjeva Europske unije koje Hrvatska treba riješiti pod monitoringom, a sve nade se polažu u uspjeh Donatorske konferencije koja će se održati u 24. travnja u Sarajevu

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica kaže da Hrvatska aktivno sudjeluje u regionalnim procesima koji za cilj imaju trajno rješenje izbjegličkog pitanja. 'U Sarajevu će se 24. travnja 2012. održati Međunarodna donatorska konferencije za provedbu Regionalnog programa za održivo rješenje za izbjeglice i raseljene osobe, s fokusom na stambeno zbrinjavanje osobito ranjivih kategorija izbjeglica u potrebi', kaže on.

Za uspjeh donatorske konferencije, navodi potpredsjednik Vlade dalje, potrebno je osigurati 582,7 milijuna eura, od čega se 500 milijuna namjerava prikupiti od međunarodnih donatora, dok su 82,7 milijuna eura osigurale država regije. Mimica je u razgovor za tportal prije mjesec dana obećao da će izbjegli Srbi biti u potpunosti obeštećeni. 'Trenutna situacija je takva da će nova hrvatska Vlada posebnu pažnju posvetit rješavanju preostalih izbjegličkih pitanja, kao što je nastavak realizacije programa obnove u ratu stradalih obiteljskih kuća, programa stambenoga zbrinjavanja bivših nositelja stanarskoga prava i programa priznavanja stečenih mirovinskih prava', kazao nam je Mimica.

Vezano uz provedbu Akcijskog plana za stambeno zbrinjavanje izbjeglica, priča, u potpunosti su ispunjene obveze iz lipnja 2008. te je napravljen održiv plan za zbrinjavanju podnositelja zahtjeva za stambeno zbrinjavanje do 2014. koji njime nisu obuhvaćeni. 'Procjenjuje se da bi takvih pozitivno riješenih zahtjeva moglo biti oko 2.350. Očekuje da će organizirana obnova u potpunosti biti provedena do sredine 2012', naveo je potpredsjednik Mimica.

U ožujku 2011. donesena je Odluka o novom roku za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje na područjima izvan PPDS-a koji je trajao do 9. prosinca 2011. Taj je rok naknadno produžen i sada traje do 30. travnja 2012. Rok za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje na PPDS-u otvoren je stalno. 'Nastavno na Odluku Vlade iz rujna 2010. o prodaji stanova u vlasništvu RH po povlaštenim uvjetima izvan područja posebne državne skrbi temeljem ugovora o najmu, do sada je podneseno 1.056 zahtjeva za kupnju', završio je Mimica.