DIŽU SE PODOVI, PUCAJU ZIDOVI

Stanari Deželićevog prilaza najavljuju tužbu

22.10.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Muke stanara u prilazu Gjure Deželića nastavljaju se. Nakon što je zbog radova na budućoj zgradi Muzičke akademije u podrumski stan zgrade prodrlo blato i beton, stanari se pitaju što je sljedeće, budući da su radovi tek počeli, a planira se kopanje temelja dubokih 12 metara

Do incidenta je došlo kada je masa za injektiranje prodrla u podrumski stan. Upravo taj postupak trebao je štititi tu 106 godina staru zgradu u samom centru Zagreba od mogućih šteta koje bi mogle nastati građevinskim radovima.

Boris Jukić, predstavnik stanara


'Nova zgrada koja će se naslanjati na našu, umjesto stare koja je srušena, ide u dubinu od 12 metara i to će poremetiti podzemne vode. Investitor, čitaj Grad Zagreb i resorno ministarstvo, pokušali su zaštititi temelje i statiku, no upravo pritom se dogodila šteta', kazao je predstavnik stanara oštećene zgrade Boris Jukić, koji je po struci odvjetnik.

Nije isključio i mogućnost podizanja tužbe. 'Čekamo očitovanje investitora. Moguće je da ćemo povući i pravne poteze', dodao je Jukić.

Kazao je da se stanari boje za svoju imovinu i živote. Jutros su građevinski inspektori Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva nakon nadzora ustanovili da stanare nije potrebno evakuirati. Inspektori su postavili i markere - klinometre na zgradu kako bi prema njima vidjeli hoće li se zgrada pomaknuti tijekom daljnih izvođenja radova.

No stanar iz potkrovnog stana zgrade dobio je zamjenski smještaj kad je rušenje susjedne zgrade tek počelo. Investitori su u tom slučaju zaključili da je tako bolje iako su svi stanari zatražili privremeno preseljenje dok radovi ne budu dovršeni.

Zabrinute stanare posjetio je i predstavnik izvođača radova tvrtkeMegrad koji je potvrdio da je došlo do prodora injekciske mase upodrumski stan, no da zgrada i stanari nisu ugroženi.

'Već smo upozoravali da zgrada neće izdržati. Živjeti u ovakvim uvjetima je vrlo neugodno. Nitko nam nije dao jamstva da se kuća neće srušiti', kaže Boris Jukić.

Stanari su nam posvjedočili da se cijela zgrada trese dok se izvode radovi te da se čuju čudni zvukovi u zidovima. Oni su trenutno u pat poziciji. Oštećeni podrumski stan investitor će vjerojatno sanirati, a ostalim stanarima preostaje da po zidovima svojih domova traže pukotine i da se nadaju da će njihova zgrada ipak izdržati proširenje Muzičke akademije.