DMITRIJ MEDVEDEV

Stabilnost ne može biti zamjena za demokraciju

15.04.2009 u 12:15

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je za ruski oporbeni list Novaja Gazeta da stabilnost ne može biti zamjena za demokraciju.

"Stabilan i uspješan život ni u kojem slučaju ne može se uspoređivati s nekim političkim pravima i slobodama", rekao je Medvedev komentirajući, na traženje novinara, situaciju kada država jamči građanima stanoviti stupanj sigurnosti u zamjenu za njihovu odanost. "Demokraciju ne možemo uspoređivati sa sitošću", istaknuo je Medvedev.

Rusija je za mandata njegova prethodnika Vladimira Putina doživjela razdoblje snažnog gospodarskoga rasta, ali je istodobno bila na meti žestoke kritike Zapada koji je ruske vlasti optužio da gospodarsku stabilnost gradi na štetu demokracije.

Pobjeda Dmitrija Medvedeva na ruskim predsjedničkim izborima 2008. pobudila je među analitičarima nadu da će Rusija krenuti putem liberalnijih reforma.

Kako je rekla glasnogovornica predsjedničkog ureda Natalija Timakova, državni poglavar je dao intervju za Novaju Gazetu kako bi "dao moralnu potporu" tom oporbenom dnevnom listu čija je ugledna novinarka Ana Politkovska, jedna od rijetkih koji su nastavili izvještavati o ratu u Čečeniji i povredama ljudskih prava, 2006. ubijena u Moskvi.

Druga novinarka istog lista, Anastasja Baburova, ubijena je potkraj siječnja u samom središtu Moskve. "Te su novine puno propatile. Ti strašni zločini ne mogu ostaviti predsjednika ravnodušnim", rekla je Timakova tumačeći razloge njegova intervjua.