PARLAMENTARNI IZBORI 2015.

SSSH, Naprijed Hrvatska i Reformisti suglasni o potrebi razvoja Hrvatske

20.10.2015 u 17:57

Bionic
Reading

Na temelju predizborne platforme SSSH-a 'Za Hrvatsku zadovoljnih ljudi', predsjednik SSSH-a Mladen Novosel razgovarao je u utorak s predsjednikom stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez Ivom Josipovićem i predsjednikom koalicijskog partnera - Narodne stranke - Reformista Radimirom Čačićem, pri čemu su istaknuli kako je u Hrvatskoj nužno osigurati razvoj i otvaranje novih radnih mjesta

Novosel je istaknuo kako je najvažnije provesti promjene, pa uoči izbora nisu željeli licitirati visinom minimalne plaće ili tražiti da se preko noći riješi problem neisplate plaće i pokrene reindustrijalizacija Hrvatske.

Siguran sam da nakon parlamentarnih izbora nijedna politička opcija, lijeva ili desna, neće moći sama vladati, pa nam je bitno da manje stranke, ako dobiju povjerenje građana, pri formiranju buduće Vlade proklamiraju teze oko kojih se možemo složiti, rekao je Novosel.

Postoji dio oko kojeg nemamo identičan pristup i drugačije mislimo, ali to nije razlog da kroz budući socijalni dijalog ne dođemo do zajedničkih ciljeva - da Hrvatska pokrene industriju i otvaranje novih kvalitetnijh radnih mjesta, dodao je.

Josipović je rekao da u velikom dijelu postoje podudarnosti u stranačkom programu i sindikalnoj platformi, a bez razvoja, ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta neće biti pomaka u društvu. Stoga Progresivna stranka zajedno s Reformistima u razvoju vide šansu za izlazak iz krize, naglasio je.

Cijena rada ne opstruira naš gospodarski razvoj, već spora i neučinkovita država, pravosuđe koje teško i neučinkovito rješava sporove, birokratske prepreka koje guše poduzetništvo, ali i prava radnika. Hrvatska treba ozbiljne strukturne reforme, zato u koaliciji polazimo od toga da Hrvatskoj napredak mogu donijeti nove tehnologije uz otvaranje novih radnih mjesta, istaknuo je Josipović.

Čačić je rekao kako je bitna odrednica rad na određeno i neodređeno vrijeme te naglasio kako snažno podupiru inicijativu SSSH da se definiraju kvote ovisno o grani, dodavši kako trgovina, za razliku od turizma, ne može i ne smije imati 95 posto ljudi zaposlenih na određeno vrijeme.

Graditeljstvo je bila posebna tema razgovora, jer u valu umiranja graditeljstva i nestanku investicija u Hrvatskoj postoji cijeli niz tvrtki koje se nalaze u predstečajnoj nagodbi. One prema sadašnjem sustavu ne mogu opstati jer HNB ima jasnu i strogu odluku i uputstvo da se nijednoj tvrtki ne može dati jamstvo. Banke ih ne podržavaju pa te tvrtke ne mogu konkurirati ni dobiti posao, upozorio je Čačić.

Stoga nam je potrebno snažno angažiranje Vlade, poslodavca i sindikata na dizanju ukupne zaposlenosti, radno sposobne radne snage kroz obrazovanje, efikasan pravni sustav i funkcioniranje pravosuđa, istaknuo je Čačić.