STRANKE TRAŽE PODRŠKU

SSSH nakon Plenkovića na sastanku s Milanovićem

08.09.2016 u 07:51

Bionic
Reading

U središnjici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za 10 sati najavljen je sastanak predstavnika sindikata sa Zoranom Milanovićem, predsjednikom SDP-a te bivšim ministrom rada Mirandom Mrsićem

Jučer su u središnjici SSSH razgovarali s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem i dogovorili nastavak socijalnog dijaloga ako HDZ uspije formirati vladu.

S obje strane potvrđena je kompatibilnost predizborne platforme sindikata i HDZ-ova programa. Za očekivati je da će i sa SDP-om postići suglasje o nastavku dijaloga u GSV-u, nužnoj reindustrijalizaciji zemlje i novim kvalitetnim radnim mjestima. Iz HDZ-a su se jučer ispričali čelnicima druga dva sindikata, HURS-a Ozrenu Matijaševiću i URSH-a Damiru Jakušu kojima je Plenković kasnio na sazvani sastanak u središjici HDZ-a. Sindikalisti su izgubili su strpljenje i otišli.

'Nije bilo profesionalno. Bezobrazno prema meni i ostalima koji su došli na poziv', ispričao je Matijašević dodajući da su uslijedili pozivi iz HDZ-a i isprika koju je, kaže, prihvatio kao opravdanu.

Za sastanak u središnjici SSSH sa SDP-om, kao i onaj s HDZ-om Matijašević nije dobio poziv, no ne vidi u tome nikakav sindikalni raskol, već legitimne aktivnosti Saveza samostalnih sindikata.U Hrvatskoj udruzi radničkih sindikata od budućih vladajućih, koja god opcija bila, očekuju da u fokus politika stave ispravljanje društvenih nepravdi, malog broja zaposlenih, neuvjeta koji se ogledaju kroz pogrešnu poreznu i monetarnu politiku, a odražavaju na poduzetničku aktivnost. Glede predizbornih obećanja, Matijašević je, kaže, realan.
 
'Nažalost, puno smo puta sudjelovalo u ovakvim predizbornim cirkusima. Stoga smo svjesni, a pogotovo što ništa ili manji dio od obećanog se i ostvarivao, svjesni smo da je ovo svojevrsni foklor. I ako ćemo zbog toga, na osnovu onog što je u kampanji bilo iznošeno (odlučivati, op.a.), sasvim sigurno nećemo', kazao je Matijašević.