NESREĆA U IRANU

Srušio se zrakoplov sa 168 osoba

15.07.2009 u 11:42

Bionic
Reading

Putnički zrakoplov iranske kompanije Caspian Airlines sa 153 putnika i 15 članova posade srušio se na sjeveru Irana i razbio u komadiće. Preživjelih nema

Zrakoplov marke Tupoljev letio je iz Teherana prema Jerevanu u Armeniji, a srušio se kod mjesta Džanat-Abad blizu grada Kazvina 16 minuta nakon što je poletio iz zrakoplovne luke Imam Homeini.

Zrakoplov je potpuno uništen i olupina je u plamenu, rekao je agenciji Irni ravnatelj službe za izvanredna stanja u Kazvinu

Reza Džafarzadeh
, glasnogovornik Iranske aviokompanije, na državnoj je televiziji izjavio kako je 153 putnika i 15 članova posade poginulo.

Zrakoplov se zapalio na nebu prije nego što je pao i eksplodirao, tvrde vlasti. Televizija je prikazala slike goleme rupe od nekoliko metara dubine u tlu, duge više od 60 metara. Ispunjena je bila ostacima letjelice, cipelama i odjećom.

Prema službenom izvješću, pilot zrakoplova imao je tehničkih problema te je pokušao izvesti prisilno slijetanje, ali je to pošlo po zlu.

Kako piše AP, svjedoci su navodno vidjeli kako se prvo zapalio rep aviona nakon čega je počeo vrludati zrakom te se na kraju srušio.

U avionu su bili članovi iranske džudo reprezentacije. Osam natjecatelja i dvoje trenera je poginulo. Većina poginulih bili su Armenci, a među njima je bilo nekoliko Gruzijaca te nekoliko stranih državljana čija nacionalnost još nije objavljena.

Državna TV javlja kako je riječ o zrakoplovu Tupoljevu, rusko-iranske kompanije Caspian Airlines. U Iranu, koji je zbog međunarodnih sankcija primoran kupovati ruske zrakoplove, u posljednjih deset godina dogodilo se više zrakoplovnih nesreća.Stanje iranske vojne i civilne zrakoplovne flote nalazi se u katastrofalnom stanju, zbog čega optužuju Sjedinjenje Američke Države, jer su inicirale uvođenje sankcija koje iranskom režimu ne dopuštaju kupnju američkih Boeinga ili europskog Airbusa.

U rujnu 2006. u istočno-iranskom gradu Mashhad poginulo je 29 osoba nakon što je zrakoplov prilikom slijetanja planuo i izgorio na pisti.

U studenom 2006. prilikom uzlijetanja na teheranskom aerodromu Mehrabad srušio se vojni zrakoplov u kojem je stradalo svih 39 osoba, među kojima je bilo 30 članova elitine Revolucionarne garde.

Nedavno su se dogodile dvije strašne zrakoplovne nesreće u kojima je poginula ukupno 381 osoba. Najprije se 1. lipnja u Atlantik s 228 putnika i članova posade srušio zrakoplov Air Francea na letu od Rio de Janeira do Pariza. Među stradalima je bio i hrvatski pomorac Zoran Marković (45) iz sela Kostelja u naselju Grižane, u vinodolskoj općini. 30. lipnja u Indijski ocean se srušio zrakoplov Yemenia Air sa 153 putnika i članova posade. Nesreću je preživjela samo 14-godišnja djevojčica.

O najtežim zrakoplovnim nesrećama pročitajte ovdje