EK HRVATSKOJ VLADI

'Srušili ste kriterije koji su važili kod zatvaranja poglavlja!'

17.04.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Prijedlog promjene zakona o sprečavanju sukoba interesa izaziva zabrinutost Europske komisije, kaže se u izvješću o izvršavanju obaveza Hrvatske preuzetih u procesu pregovora za članstvo u Europskoj uniji

Prvi koraci koje je poduzela nova vlada, a koji se odnose na pravila vezana uz sukob interesa, predmetom su zabrinutosti, posebno u pogledu najavljenog imenovanja političara u nadzorne i upravne odbore poduzeća.

Prijašnji kriteriji na osnovi kojih je zatvoreno Poglavlje 23 u pregovorima za članstvo su srušeni, navodi su u izvješću.

'Hrvatska treba osigurati snažan sustav za sprečavanje korupcije u državnim poduzećima. Potrebno je razvijati koncept političke odgovornosti i nulte tolerancije korupcije', navodi se u izvješću.

Osim upozorenja vezanih za sukob interesa, Europska komisija je zabrinuta zbog odluke Vlade kojom je odgođena primjena Zakona o javnim ovršiteljima na šest mjeseci, nacrt Zakona o policiji te uvođenje naknade za mobilne usluge telekom operaterima. Također se navodi da pitanje nekažnjivosti za ratne zločine ostaje velik izazov Hrvatske.Ukupna ocjena Europske komisije iznesena u ovom izvješću je da se Hrvatska nalazi 'na pravom putu' te treba nastaviti s ispunjavanjem obaveza preuzetih u pristupnom ugovoru, kao i uvažiti upozorenja te ispraviti nedostatke da bi bila spremna za ulazak u Europsku uniju u srpnju 2013. godine. Opširnije o izvješću o monitoringu pročitajte ovdje