EUROZONA NA MUKAMA

Srušen kreditni rejting Portugala

06.07.2011 u 11:51

Bionic
Reading

Agencija za kreditni rejting Moody's Investors Service srušila je kreditni rejting Portugala s razine niskorizičnog na razinu visokorizičnog, piše BBC

Agencija za kreditni rejting Moody's Investors Service rekla je da postoji sve veći rizik da će Portugal trebati drugu intervenciju, i to od privatnih ulagača, prije nego što bude spreman ponovno posuditi novac od financijskih tržišta.

Portugalska vlada je priopćila da Moody's nije uzeo u obzir snažnu potporu za mjere štednje.

Rekli su da je program ekonomskih mjera najavljen prošlog tjedna bio 'jedini način da se preokrene tijek i vrati povjerenje' u Portugal.

Moody's kaže da postoji mogućnost da se privatni ulagači prestraše, što bi još više otežalo situaciju Portugala da ponovno posudi novac.

Moody's govori da je priča o privatnoj intervenciji 'značajna ne samo zbog povećanja ekonomskog rizika prema trenutnim investitorima, već i zato što može obeshrabriti novi privatni sektor kreditiranja da krene naprijed'.

Portugalu, Grčkoj i Irskoj dani su zajmovi kako bi im se dalo vremena za oporavak njihovih gospodarstava kako bi opet normalno mogli posuditi novac, piše BBC.

Agencija je također rekao da je zabrinuta da Portugal neće moći postići smanjenje deficita, što je bilo uvjet Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda za prvo spašavanje.

Kako piše BBC, čini se da je došlo do simptomatske zaraze u eurozoni; prvo Grčka, zatim Irska, pa Portugal.

Moody's je kreditni rejting Portugala srušio s razine Baa1 na visokorizičnu razinu Ba2

Druge dvije agencije za kreditni rejting još uvijek Portugalu daju status BBB

Portugal je zapao u nevolje jer niski rast u gospodarstvu nije više mogao omogućavati vladi da financira svoju potrošnju.