UDRUGA 'VUKOVAR 1991. ŽELI SPOMEN PLOČU

Srpski vojni invalidi traže zabranu dolaska Hrvata u logore

27.09.2009 u 10:52

Bionic
Reading

Udruga ratnih vojnih invalida Srbije (RVI) u subotu je prosvjedovala na glavnom gradskom trgu u Zrenjaninu, zahtijevajući da država spriječi najavljeni dolazak Udruge pravnika 'Vukovar 1991.' i hrvatskih građana u mjesta Stajićevo i Begejce, te smjenu predsjednika skupštine Zrenjanina Aleksandra Martona

Kako su prenijeli beogradski elektronički mediji, smjena Martona zatražena je zbog njegove potpore podizanju spomen-ploča na mjestima negdašnjih logora u Begejcima i Stajićevu.

Predsjednica Udruge RVI Jovanka Pavlović poručila je da se od zahtjeva neće odustati ni nakon današnjeg prosvjeda, navevši kako je 'Marton javno za hrvatsku televiziju stao na stranu hrvatske propagande i time potvrdio navodno postojanje logora i činjenja zločina u njima'.

Reagirajući na zahtjeve prosvjednika, Marton je novinarima kazao da je stajalište prosvjednika njihovo pravo, ali da samo građani Zrenjanina mogu odlučivati o tome tko će biti predsjednik skupštine te nosioci funkcija u tom gradu.

Članovi Udruge RVI Zrenjanina od ponedjeljka su, kako se navodi, u štrajku glađu, zamjerajući Martonu što je nedavno primio izaslanstvo Udruge pravnika 'Vukovar 1991' iz Hrvatske i što je podupro njihovu inicijativu za postavljanje spomen ploča na mjestima nekadašnjih logora u Stajićevu i Begejcima u kojima su, nakon pada Vukovara, bili hrvatski vojnici i civili.

Udruga pravnika Vukovar 1991. i Udruga branitelja logoraša Domovinskog rata (UBLDR) najavili su sredinom rujna da će 3. listopada vukovarski branitelji, ranjenici i civili obići nekadašnji koncentracijski logor Stajićevo kod Zrenjanina u Vojvodini i tu podići spomen ploču.

Udruge su objavile da posjećuju logor kako bi odale počast braniteljima i civilima koji su bili žrtve mučenja te kako bi potaknuli obje države da procesuiraju odgovorne.

Predsjednik Udruge pravnika 'Vukovar 1991' Zoran Šangut u izjavi za novosadski 'Dnevnik' od petka rekao je da se od puta u Vojvodinu nije odustalo, da bivši hrvatski logoraši i dalje namjeravaju doći, ali da ipak 'sve ovisi o građanima Zrenjanina, njihovim političkim institucijama, kao i policiji Srbije'.

'Naš cilj je prvenstveno doći tamo i zapaliti svijeće u ime svih koji su ubijeni u tim logorima. Isto tako, želja nam je da podignemo spomen-ploču kao znak sjećanja na ono što se dogodilo i kao upozorenje na to da se više nikada ne ponovi', izjavio je Šangut.

Na pitanje boji li se za sigurnost sudionika, odgovorio je da dolaze u miru i toleranciji, s rukom pomirenja. Dodao je da su o svojoj namjeri da obilježe mjesto stradavanja Hrvata u bivšem logoru Stajićevu obavijestili Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske, a slična pisma poslat će i predsjednicima država Mesiću i Tadić.