ODUSTAJANJE OD PROGONA?

Srpski tužitelj priznao da Purdin iskaz uzet nezakonito

21.02.2011 u 15:20

Bionic
Reading

Na zahtjev Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, Tužiteljstvo BiH u Sarajevu saslušalo je hrvatskog branitelja Tihomira Purdu. Na ispitivanju, koje je trajalo 2,5 sata bio je i srbijanski tužitelj Milan Dilparić te predstavnik Veleposlanstva RH u Sarajevu, kazao je za tportal glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić. HTV je neslužbeno doznao da je srbijanski tužitelj nakon saslušanja izjavio kako je potpuno jasno da je Purdin iskaz u srbijanskom logoru uzet na nezakonit način. Srbija daljnja postupanja neće temeljiti na njemu, rekao je navodno Dilparić

U svom je iskazu hrvatski branitelj Tihomir Purda zanijekao da je u Vukovaru '91. počinio ratni zločin, te ponovio da je priznanje istog od njega iznuđeno batinama u srbijanskom logoru. Zapisnik sa saslušanja bit će dostavljen Višem sudu Republike Srbije. HTV je objavio da će srbijanski tužitelj pratiti i saslušanje Purdinih suboraca Petra Janjića i Danka Maslova u Vukovaru i Zagrebu. Nakon toga postoji mogućnost da Srbija povuče molbu za izručenje. Purda bi tako mogao biti slobodan za tjedan dana.

'Po našem mišljenju on (Purda) je apsolutno dokazao svoju nevinost za ovaj događaj a pored toga pristao je, iako nije trebao ili morao, odgovarati na sva pitanja istražnog suca suda u Beogradu a jednako tako i na pitanja tužiteljstva Srbije', kazao je odvjetnik Tihomira Purde Josip Muselimović dodajući kako je sada 'posve jasno da je Purda nevina osoba'.

Ocijenio je kako je nakon iskaza u ponedjeljak svako dalje držanje Purde u pritvoru najgrublja povreda njegovih temeljnih ljudskih prava i sloboda.

Muselimović je potvrdio kako je obrana podnijela žalbu na odluku prvostupanjskog vijeća suda BiH da se Purdu može izručiti Srbiji.

'Uvjerenja smo da će se prizivno vijeće suda BiH upoznati s onim što je Purda danas govorio te da će, bez obzira što ne postoji zakonska obveza, to morati cijeniti', rekao je Purdin odvjetnik.

Muselimović je ovime aludirao na činjenicu da se sud BiH pri odlučivanju o mogućem izručenju Purde Srbiji vodi isključivo procjenom ispunjenja formalno-pravnih pretpostavki ne ulazeći u ocjenu utemeljenosti dokaza kojima raspolaže srbijansko pravosuđe.

Muselimović je istaknuo kako je posebice bio neugodan dio Purdina iskaza u kojemu je on govorio o uvjetima pod kojima je držan u zatočeništvu u srbijanskim logorima u Stajićevu i Sremskoj Mitrovici.

'Vjerojatno će netko od odgovornih osoba čuti za ovu današnju priču Tihomira Purde i sukladno tome vjerojatno je očekivati da će čim prije odustati od daljeg kaznenog progona', kazao je Muselimović, pojašnjavajući kako želi prije svega da se s Purdinim iskazom upozna srbinjansko državno odvjetništvo i ministarstvo pravosuđa.

Hrvatski odvjetnik Krešimir Krsnik, koji je također nazočio Purdinu saslušanju u Sarajevu i koji zastupa Danka Maslova i Petra Janjića, suosumnjičenike u istom prdmetu kojega Srbija vodi protiv Purde, kazao je kako isto očekuje i nakon što budu salušani njegovi branjenici.

Potvrdio je kako bi u četvrtak u Hrvatskoj na isti način kao i Purda trebali biti saslušani Maslov i Janjić.

'Nakon tih saslušanja mi očekujemo odustanak od svakog daljeg kaznenog progona Janjića i Maslova a sukladno tome i prijekid ekstradicijskog postupka i puštanje Purde na slobodu', kazao je Krsnik.

Srbijansko pravosuđe Purdu tereti za navodno sudjelovanje u ubojstvu dvojice pripadnika bivše JNA i teškom ranjavanju jednog pripadnika tijekom borbi oko Borova naselja 1991. godine.

Zbog toga je za njim 2008. raspisana međunarodna tjeralica na temelju koje je Purda i uhićen u BiH. Prvostupanjsko vijeće Suda BiH dopustilo je Purdino izručenje Srbiji ocijenivši kako su ispunjene formalnopravne pretpostavke da se taj postupak provede. Obrana je na tu odluku najavila žalbu.

Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak koji treba donijeti konačnu odluku o mogućem Purdinu izručenju izjavio je kako je iznenađen da je Sud BiH uopće odlučivao o zahtjevu Srbije prije nego što je provedeno današnje saslušanje. Dodao je kako postoji mogućnost da poslije Purdina saslušanja u BiH, a u Vukovaru i Zagrebu njegovih suboraca Petra Janjića i Danka Maslova, Srbija povuče molbu za izručenje.

 
 

Video: Djelić atmosfere sa saslušanja Tihomira Purde

Braniteljska akcija za Purdu i Marića

Predsjednik Ivo Josipović uvjeren je da Purda neće biti izručen Srbiji. Dodao je da, prema svemu što znamo, Purda nije kriv. Smatra da će srbijansko tužiteljstvo utvrditi kako nema razloga da se dalje vodi postupak. I ministar branitelja Tomislav Ivić vjeruje da Purda neće biti izručen Srbiji.

Oko tisuću branitelja iz cijele Hrvatske okupilo se u nedjelju Grubišnom Polju na skupu potpore hrvatskim braniteljima Tihomiru Purdi i Veljku Mariću, koji se nalazi u Srbiji zatvoru zbog sumnje za ratne zločine.

Sa skupa pod nazivom 'Stop progonu hrvatskih branitelja', koji je u Marićevu gradu organizirala nedavno osnovana grupa 'Braniteljska akcija', Vladi, Saboru i predsjedniku RH uputili su 11 zahtjeva.

Traže odmah i bezuvjetno zaustavljanje progona svih hrvatskih branitelja, zaštitu Domovinskog rata u kaznenom zakonodavstvu, ukidanje državne financijske potpore udrugama i publikacijama koje kriminaliziraju Domovinski rat, ukidanje Zakona o općem oprostu, oslobađanje hrvatskog pravosuđa političkih dogovora kojima se zaustavlja procesuiranje agresorske vojske, obranu neovisnosti RH čišćenjem od komunizma, objavu skrivenih sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom, zakonsku zaštitu svih hrvatskih branitelja od bilo kakvih progona te ustavnu zaštitu svih navedenih zahtjeva.

U svome govoru na skupu branitelj Mladen Leovac za zatvaranje hrvatskih branitelja optužio je predsjednicu Vlade Jadranku Kosor. 'Nekad majka, a danas maćeha hrvatskih branitelja 2007. je bila ministrica hrvatskih branitelja i imala je u rukama spise o optuženim braniteljima', rekao je upitavši kome je te dokumente proslijedila. No imamo rješenje, mijenjat ćemo Stanimirovića i Jadranku za Purdu i Marića, poručio je.

Okupljeni na skupu nosili su i transparent: 'Uzmite Šeksa, vratite nam branitelje.'