HAMOVIĆ DOGOVORIO ISPORUKE

Srpski trgovac strujom želi kupiti HEP

Bionic
Reading

Dok novi predsjednik uprave Hrvatske elektroprivrede Leo Begović najavljuje preispitivanje, kako kaže, prijašnjih nepovoljnih ugovora te tvrtke s isporučiteljima struje, u najvećemu HEP-ovu dobavljaču, EFT-u, otkrivaju da su dvije strane dogovorile nove isporuke struje

Prema riječima suvlasnika i predsjednika uprave EFT-a Vuka Hamovića, najvećega srbijanskog trgovca strujom, količine električne energije koju će ta tvrtka isporučiti HEP-u tijekom 2010. otprilike su na razini prijašnjih isporuka, piše Slobodna Dalmacija.

Iako Vuka Hamovića mediji na području bivše Jugoslavije časte epitetom kontroverznog, skupina hrvatskih novinara ovih dana mogla se uvjeriti u suprotno. U beogradskoj ispostavi EFT-a, Vuk Hamović i njegovi najbliži suradnici su im u podužem razgovoru iznijeli povijest i gabarite poslovanja kompanije koja je najveći trgovac električnom energijom u jugoistočnoj Europi.

Ulaganja u regiju

EFT već investira u energetski sektor susjedne Bosne iHercegovine, a samo u Termoelektranu Stanari kod Doboja ulaže oko 600milijuna eura. Isto tako, u pregovorima je sa Slovenijom okozajedničkog ulaganja u plinsku termoelektranu kod Trbovlja.

I u Hrvatskoj radi tvrtka kćer EFT-a, a na pitanje je li spreman sudjelovati u privatizaciji HEP-a ili izgraditi elektroenergetsko postrojenje u našoj zemlji, Hamović daje načelno pozitivan odgovor.

'Zainteresirani smo za širenje poslovanja i ulaganja na svim tržištima na kojima poslujemo. U slučaju Hrvatske, kao i još nekih drugih zemalja, čekamo da država donese energetsku strategiju i druge dokumente vezane uz privatizaciju energetike. Tek tada moći ćemo procijeniti bismo li se, i na koji način, pojavili kao ulagači', kazao nam je Vuk Hamović kojega, kako kaže, čude neke interpretacije ugovora EFT-a i HEP-a o isporuci struje za 2009. po cijeni od 80 eura za megavatsat. Optužba, navodi Hamović, da je cijena od 80 eura štetna za HEP, neosnovana je.

'Točno je da se cijena megavatsata trenutačno kreće oko 45 eura. Pad cijena s više od 80 na 40 eura, najveći je u posljednjih nekoliko desetljeća. U trenutku kad je HEP prihvatio našu ponudu, u ljeto 2008, nitko nije mogao predvidjeti da će cijena doći na ovu razinu. Cijena je, inače, počela naglo padati u listopadu 2008. zbog gospodarske krize', kaže prvi čovjek EFT-a, ističući da je njegova kompanija u rujnu prošle godine od Elektroprivrede BiH kupila struju po cijeni od 83 eura za megavatast.

Hrvatskoj elektroprivredi promatrači zamjeraju i to što je na natječaju koji je dobio EFT tražila godišnju nabavu umjesto da je raspisivala više natječaja i tako se osigurala od cjenovnih šokova. Nenad Savić, direktor za komunikacije EFT-a, ocjenjuje da je politika nabave struje HEP-a u skladu s dobrim običajima.

'HEP nabavlja 75 posto nedostajućih količina električne energije unaprijed na godišnjim tenderima, a ostatak na mjesečnim i dnevnim. Svaka elektroprivreda je jednostavno obvezna osigurati isporuku struje i zato najveći dio deficita osigurava unaprijed', dodaje Savić.

'Svaka cijena koja se dobije na natječaju je opravdana jer je posljedica situacije na tržištu u danom trenutku. Što se tiče dvojbe je li bolje kupovati većinu nedostajuće struje na mjesečnoj ili dnevnoj bazi, dovoljno je sjetiti se nedavnog slučaja kada je nestalo struje u cijeloj Kaliforniji jer je regulator odlučio kupovati struju dan za danom', komentira Vuk Hamović.