UNATOČ DODIKOVIM NAPUTCIMA

Srpski ministri prekinuli bojkot Vijeća ministara

28.02.2017 u 15:42

Bionic
Reading

Srpski ministri u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine u utorak su sudjelovali na sjednici tog tijela prekinuvši tako bojkot kojega su započeli prošlog tjedna zbg pokretanja postupka revizije presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) protiv Srbije

Na sjednici u Sarajevu  nije bio samo ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, koji je na službenom putu u inozemstvu, dok su se ostali ministri iz koalicijskog bloka okupljenog oko Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) odazvali pozivu predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića.

"Došli smo ovdje raditi", kratko je uoči sjednice kazao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ističući kako će srpski ministri raditi u punom kapacitetu.

Dolaskom srpskih ministara na sjednicu potvrđena je odluka čelnika njihovog stranačkog bloka da se ne povinuju zaključcima što ih je u ponedjeljak donijela Narodna skupština Republike Srpske, koja je, na prijedlog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, zatražila od srpskih dužnosnika u tijelima vlasti BiH da do daljnjega ne sudjeluju u radu tih institucija.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica takav je zahtjev opisao kao zloporabu i manipulaciju nastojanjima da se ospori pokretanje postupka revizije presude protiv Srbije.

Ocijenio je kako je SNSD-u zapravo glavni cilj zaustaviti istrage protiv "krupnih kriminalaca" koje je pokrenulo državno tužiteljstvo.

Predsjednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović kazao je u utorak u Banjoj Luci kako je jasno da  zaključci sjednice održane u ponedjeljak nisu dobili očekivanu potporu.

"Izražavam žaljenje što zaključci nisu doneseni jednoglasno, odnosno uz potporu svih stranaka iz RS", kazao je Čubrilović dodajući kako je ipak najvažnije to što postoji suglasnost kako se više nikome ne smije dopustiti izvaninstitucionalno djelovanje.

U ovom slučaju za takvo postupanje u RS-u odgovornim drže člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. optužujući ga jer je bez suglasnosti druga dva člana državnog vrha podupro podnošenje zahtjeva za revizijom presude iz 2007. godine.

ICJ je posebnim pismima, poslanim na adrese tri člana Predsjedništva BiH, zatražio da se prije svega razjasni ima li raniji pravni zastupnik BiH pred tim sudom Sakib Softić i dalje ovlasti postupati u ime države.

O tome bi se sada trebalo očitovati Predsjedništvo BiH, no Čubrilović ocjenjuje kako je ICJ i time postupio na pogrešan način jer se dopisuje pojedinačno s članovima državnog vrha, a ne samo s njegovim predsjedateljem Mladenom Ivanićem. 

Time, drži Čubrilović, ICJ implicira kako zapravo ne priznaje Predsjedništvo BiH kao kolektivnog šefa države.

"Da priznaju instituciju Predsjedništva BiH pismo je moralo biti jedno naslovljeno na predsjedatelja odnosno Ivanića", kazao je Čubrilović.