SPOR OKO KOSOVA

Srpski ministar obrane odbrusio veleposlaniku Francuske: Nismo kolonija niti prekooceanski posjed

21.01.2018 u 19:24

Bionic
Reading

Poruka veleposlanika Francuske u Beogradu Frederica Mondolonija da Srbija ne može računati na članstvo u Europskoj uniji bez sporazuma s Kosovom potaknula je u nedjelju oštro reagiranje srbijanskog ministra obrane Aleksandara Vulina koji je francuskom diplomatu poručio kako bi bolje bilo da lekcije drži Prištini, a ne Beogradu

Mondoloni je, naglasivši kako "Francuska, bez ikakvih dvojbi, dvjesto posto podržava nastojanje Srbije da postane članicom EU, i pomaže joj da to i ostvari", u intervjuu agenciji FoNet poručio da su Francuzi Srbima prijatelji, a prijatelji si govore istinu.

"Francuska je prijatelj Srbije, a među prijateljima se govori istina. Dakle, mislim da predsjednik i vlada Srbije znaju, a znam da srpski narod također zna, da neće biti integracije Srbije u EU bez sporazuma o Kosovu", poručio je veleposlanika Francuske u Beogradu Frederic Mondoloni i sugerirao kako bi trebalo iskoristiti to što je Balkan u prvoj polovici 2018. "visoko na dnevnom redu" Unije.

Potvrđujući Mondolinijeve tvrdnje u nacrtu strategije proširenja EU-a na zapadni Balkan koji bi Europska komisija trebala prihvatiti 6. veljače se kaže kako Srbija mora normalizirati odnose s Kosovom kako bi bila spremna na ulazak u EU 2025.

"Za trajnu stabilnost u regiji potrebna je puna i sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograd-Priština. Sveobuhvatna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova u obliku pravno obvezujućeg sporazuma, hitno je potrebna i ključna je za europsku perspektivu i Kosova i Srbije kao i regije u cjelini", kaže se u dokumentu u koji je Hina imala uvid.

Reagirao je ministar Vulin i poručio francuskom diplomatu da "ne pokušava u obvezama izjednačiti Beograd koji drži riječ i Prištinu koja ne provodi propisano", te naglasio kako bi Beograd "cijenio" da Mondoloni "lekciju održi Prištini". Postavljajući nekoliko pitanja francuskom veleposlaniku, Vulin je u reagiranju pohvalio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića istaknuvši kako je "pokazao da zna kako se čuva suverenitet Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji".

"Da li veleposlanik Francuske zna šta piše u Bruxelleskom sporazumu? Da li zna da Priština još nije formirala zajednicu srpskih općina i da pokušava ukinuti sud za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) prije nego je i počeo raditi", upitao je Vulin.

"Cijenili bismo da tu lekciju održi Prištini, a da ne pokušava u obvezama izjednačiti Beograd koji drži riječ i Prištinu koja ne provodi potpisano", ukazao je Vulin, naglasivši kako Srbija "nije kolonija niti prekooceanski posjed".

  • +6
Prosvjedi nakon sporazuma Srbija-Kosovo Izvor: Reuters / Autor: Reuters

"Bez obzira da li je članica EU ili ne, Srbija je stara europska zemlja s tradicijom poštovanja demokracije i tu nam nisu potrebne ni lekcije ni savjeti. Srbija je vojno neutralna i iznad svega slobodna zemlja koja sama donosi svoje odluke i zemlja koja ne trguje ni svojim prijateljima ni svojim teritorijem", poručio je francuskom veleposlaniku u Beogradu srbijanski ministar obrane. Uz poruku da neće biti integracije Srbije u EU bez sporazuma o Kosovu, Mondoloni je sugerirao kako se moraju očuvati regionalna stabilnost, izgraditi trajni mir i ispuniti uvjeti za prijam u Uniju, "a to je poglavlje 35 u pregovorima sa EU".

"Za nas je Bruxelleski dogovor iz 2013. veoma važan, ali je potrebno da ga Beograd i Priština primijene", rekao je francuski veleposlanik, dodajući kako je Srbija već "mnogo toga uradila", ali da treba nastaviti dijaloga s Prištinom "što je prije moguće".

"To je više od uvjeta. Srpski narod ne bi trebao riješiti pitanje Kosova kako bi zadovoljio EU, već radi vlastite budućnosti, kako bi mir vladao u regiji, da bi se nastavile gospodarske aktivnosti i da naša i vaša djeca mogu reći kako su duhovi prošlosti iza nas", rekao je Mondoloni. On je rekao i da će u slijedećih šest mjeseci, Balkan i Srbija "biti važne teme na dnevnom redu EU-a".

"Predviđeno je donošenje strategije EU za Srbiju i Crnu Goru, u tijeku bugarskog predsjedanja je planiran u svibnju i summit EU-zapadni Balkan", naveo je Mondoloni i sugerirao da bi "trebalo iskoristiti predstojeće balkanske mjesece".