PREGOVORI

Srpski mediji tvrde: U Washingtonu od Vučića zatraženo da odmah prizna Kosovo

03.09.2020 u 19:47

Bionic
Reading

Na početku sastanka između predstavnika Srbije i Kosova koji se odvijaju u Bijeloj kući pod pokroviteljstvom SAD-a, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručen je papir po kojem bi Srbija danas trebala priznati Kosovo, javljaju srpski mediji.

Ministar financija Srbije Siniša Mali izjavio je da je na sastanku u Bijeloj kući na stolu papir čija jedna točka podrazumijeva međusobno priznanje Srbije i Kosova, a da se na predsjednika Vučića vrši ogroman pritisak. U Washingtonu atmosfera na sastancima u Beloj kući je vrlo napeta i traje borba za svaku riječ, prenosi B92.

'Sve je pripremljeno unaprijed, Albanci su sve znali', kazao je izvor Blica iz diplomatskih krugova u Washingtonu.

'Dobili smo nikada gori papir otkad su krenuli pregovori sa Prištinom. Bilo je 16 točaka na papiru, na stolu, od kojih 10. točka podrazumijeva međusobno priznanje. Od dvadesetak prisutnih ljudi, ne samo Albanaca, na svaku riječ naše delegacije reagiraju jako agresivno, protiv nas', rekao je ministar Mali.

On je rekao da se Vučić bori i da će se boriti do kraja, jer 'predaja nije opcija'.

Čelnici Kosova i Srbije sastat će se u Bijeloj kući u četvrtak i petak, a neki ih vide, u slučaju uspjeha, i kao pokušaj Donalda Trumpa da ostvari diplomatski uspjeh kojim će se hvaliti u predizbornoj kampanji. Američka administracija navodi da će se razgovori prvenstveno voditi oko ekonomskih pitanja između dviju zemalja, ali mogu otvoriti put širem dogovoru.