ODJECI INAUGURACIJE

Srpski mediji pozdravili dolazak Josipovića

19.02.2010 u 15:03

Bionic
Reading

Inauguraciji hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u Srbiji je posvećena velika pozornost, o čemu svjedoči i beogradski tisak koji u petak izvješćuje o njoj prenoseći da je činu preuzimanja dužnosti novog hrvatskog predsjednika prisustvovao velik broj domaćih i stranih političkih dužnosnika, ali ne i predstavnici Srbije

Dnevnik Politika prenosi  da je u svom nastupnom govoru predsjednik Josipović uglavnom ponovio osnovne teze i obećanja iz svojih političkih istupa tijekom predsjedničkih izbora te ukazao da je 'došlo vrijeme da se Hrvatska preispita i odlučno promijeni ono što je pogrešno, ono što ljude čini nejednakima, što ih dijeli i ponižava'. List prenosi Josipovićevo obećanje kako se 'u borbi za pravdu neće umoriti' i da će biti 'zapreka svakoj diskriminaciji' te zauzimanje za 'sustav u kojem će biti kristalno jasno da se korupcija i kriminal ne isplate'. Ističe se i kako je novi hrvatski predsjednik istaknuo nužnost održavanja i daljnjeg razvoja dobrih odnosa sa svim susjednim zemljama.

List Blic ističe da životopis novog hrvatskog predsjednika, pravnog stručnjaka i kompozitora, iskače iz političkih klišea, dodajući da u Josipovića velike nade polažu građani Hrvatske, ali i susjedi. Od njega se, navodi beogradski dnevnik, mnogo očekuje i u Srbiji, s kojom Hrvatska ima niz neriješenih problema, dodatno produbljenih neodmjerenim izjavama koje je pred kraj mandata davao bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. U izjavi Blicu predsjednica Vanjskopolitičkog vijeća srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova Sonja Liht ocijenila je da će odnosi Beograda i Zagreba s Josipovićevim dolaskom ići uzlaznim smjerom, ali da ne treba očekivati ništa spektakularno. Dodala je da je to u interesu i obje zemlje i regije u cijelosti te da, po njezinoj ocjeni, takvu perspektivu ne kvari ni činjenica što predsjednik Boris Tadić nije otišao na inauguraciju.

List Danas prenosi ocjenu predsjednika Vanjskopolitičkog odbora srbijanske Skupštine Dragoljuba Mićunovića, inače predsjednika Političkog vijeća Tadićeve Demokratske stranke, da bi se Tadić i Josipović mogli sastati vrlo skoro, možda već sljedeći mjesec, te da Tadićev nedolazak na inauguraciju ne bi trebao narušiti bilateralne odnose dviju zemalja. Važno je, po Mićunovićevu mišljenju, da se taj sastanak održi što prije kako bi se zaustavio negativni trend u bilateralnim odnosima.

Danas podsjeća da srbijanski predsjednik nije došao na inauguraciju zbog dolaska kosovskog predsjednika Fatmira Sejdiua te ističe kako su svečanosti nazočili predsjednici svih zemalja regije i državni vrh Hrvatske te da su među gostima bili i europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele i zamjenik američkog državnog tajnika Jacob Lew.