predrag kon

Srpski epidemiolog uputio dramatičnu poruku: Izvanredno stanje nema alternativu inače ćemo puknuti k'o zvečka

02.03.2021 u 17:20

Bionic
Reading

Predrag Kon srpski epidemiolog i član Kriznog stožera države uputio je dramatičnu poruku tamošnjoj javnosti i vlastima. Rekao je da je medicinski dio Kriznog stožera tražio daleko oštrije mjere, da 'sve bude zatvoreno osim prehrane, apoteka i benzinskih pumpi, kako bi se shvatila situacija, ne samo radi razumijevanja veći radi toga da se prekine lanac transmisije'

Istaknuo je da izvanredno stanje nema alternativu.

Kazao je da medicinski dio Kriznog stožrea razumije da je uvođenje potpunog zatvaranja ekonomski udar, no da cijelo društvo mora preuzeti odgovornost.

"To moramo otvoreno i javno kazati. Prijedlog je da se moraju zabraniti nezaštićeni kontakti inače ćemo puknuti k'o zvečka i tek tada će biti jasno šta to znači kad pukne zdravstveni sistem", rekao je Kon na RTS-u.

Kazao je i da je zbog iscrpljenosti zdravstvenih djelatnika koji rade i sa zaraženim pacijentima i na cijepljenju, ugrožen program cijepljenja u toj zemlji.

'Mi smo predočili što je neophodno, ova situacija nije naivna. Postoji mali postotak ljudi koji ugrožava sve ostale i u takvoj situaciji se čovjek osjeća frustrirano. Ne može svaki čovjek imati svog policajca, mora imati nešto u svijesti. Ako se ne razumije da je ovo smrtna bolest... Virus je svuda oko nas, niko ne razumije kad se kaže da je virus u cirkulaciji", kazao je Kon dodav daši da je u Srbiji dokazana prisutnost britanskog soja virusa.