ZAKON O NIŠTETNOSTI

Srpski državni odvjetnik: Ugrožena suradnja

13.10.2011 u 14:24

Bionic
Reading

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je za beogradski dnevnik Politika od četvrtka da bi usvajanje zakona koji je hrvatska Vlada uputila Saboru, a kojim se utvrđuje ništetnost pravnih akata iz Srbije koji se odnose na Domovinski rat, vratilo na početak regionalnu suradnju na tom polju

Teško je razumjeti kako zamolnica za pomoć u otkrivanju počinitelja najgnjusnijih ratnih zločina ugrožava sigurnost Hrvatske, osim ako se nešto nije duboko promijenilo u opredjeljenju Hrvatske prema osnovnim civilizacijskim vrijednostima, izjavio je Vukčević. On smatra da međunarodna zajednica to neće dopustiti jer bi to po njegovu mišljenju predstavljalo nezamisliv višedesetljetni korak unatrag u razvoju međunarodnog prava.

Ukoliko Hrvatska usvoji zakon i počne primjenjivati stajališta iznijeta u njemu, regionalna suradnja u procesuiranju ratnih zločina bi, po Vukčevićevim riječima, političkom odlukom bila vraćena na početak i time bi bila poslana jasna poruka da će ratni zločini ostati nekažnjeni.

'Ovakav prijedlog predstavlja jednostrano odustajanje od ratificiranog ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima i sporazuma između državnih odvjetništava Hrvatske i Srbije o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina', istaknuo je Vukčević.

Ocijenio je netočnim stajalište hrvatskog zakonodavca da je Srbija uvela punu univerzalnu nadležnost zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih tijela u postupku za ratne zločine, od čega je Hrvatska prinuđena zaštititi se.

Vukčević dodaje da je točno da su hrvatski sudovi nadležni za sva djela počinjena na području Hrvatske, ali da u mnogim situacijama ta nadležnost nije isključiva ni za najobičnija kaznena djela te da je to posebno netočno za najteža djela protiv međunarodnog prava.

'Kaznena djela protiv međunarodnog humanitarnog prava civilizacijska su stečevina i njihov su izvor običajno međunarodno pravo i međunarodni ugovori koje je prihvatio velik broj država te takva kaznena djela nisu vlasništvo nijedne države, pa ni Hrvatske, da bi ona mogla primjenjivati i mijenjati ugovore kako želi. To nas dovodi u opasnost da nekome padne na pamet da izmijeni zakon tako što će predvidjeti da se ratni zločin ne može počiniti u ratu', tvrdi Vukčević.

Na upit kako će se ovaj zakon, ukoliko bude usvojen u Hrvatskoj, odraziti na procesuiranje ratnih zločina u Srbiji, Vukčević je ustvrdio da srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine nikada neće primjenjivati zakon protivno načelima dobre vjere.

'Tužiteljstvo za ratne zločine nikada neće primjenjivati zakon protivno načelima dobre vjere, kako to Hrvatska kaže. Svi postupci su za 'žrtve' imali državljane Srbije ili su izvršitelji bili srpske nacionalnosti, kao naprimjer u slučaju Ovčara, i vođeni su uz nazočnost osumnjičenog te nije bilo suđenja u odsutnosti', izjavio je Vukčević.

Hrvatska je Vlada krajem rujna Saboru uputila zakon kojim se utvrđuje da su ništetni i bez pravnog učinka svi pravni akti bivše JNA, njezinih pravosudnih tijela, pravosudnih tijela bivše SFRJ i pravosudnih tijela Republike Srbije koji se odnose na Domovinski rat u Republici Hrvatskoj i kojima su osumnjičeni, optuženi ili osuđeni hrvatski državljani.