OD 4. PROSINCA

Srpske Novosti na hrvatskim kioscima

17.11.2009 u 14:12

Bionic
Reading

Deset godina nakon pokretanja na kioscima će se pojaviti list Novosti, koji izdaje Srpsko narodno vijeće i za koji pišu neka od najuglednijih imena hrvatskog i srpskog novinarstva i književnosti

Prvi broj nezavisnog tjednika Novosti, koji će se na kioscima naći u petak, 4. prosinca, danas su u Novinarskom domu predstavili glavni urednik Rade Dragojević, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac te kolumnist Viktor Ivančić. Riječ je o tjedniku s preko 500 brojeva, koji već godinama izlazi na dva jezika i dva pisma, no dosad nije bio dostupan u prodaji.

Izlazak na kioske pomalo je neuobičajen pothvat za novine manjinske zajednice, jer izuzev lista La Voce del Popolo nijedna manjinska zajednica u Hrvatskoj ne izlazi izvan okvira svoje zajednice.

Tjednik će afirmirati analitičko i istraživačko novinarstvo, a ilustracija toga je popis suradnika lista, među kojima su Viktor Ivančić, Marinko Čulić, Vladimir Arsenijević, Boris Rašeta, Igor Lasić, Tanja Tagirov, Jovan Hovan, Srećko Pulig, Igor Mandić, Boris Buden, Bojan Munjin, Dubravko Jagatić i drugi.

Izlazak Novosti povezan je i s manifestacijom Dani srpske kulture, koji se tradicionalno krajem godine održavaju u Zagrebu, a čiji program je također danas predstavljen. Tako će već večeras u književnom klubu Booksa biti održana tribina 'Jesu li Novosti jedini nezavisni medij u Hrvatskoj', na kojoj će sudjelovati Viktor Ivančić, Rade Dragojević i Nikica Petković.