MANJINSKA LISTA

Srpske izbjeglice iz Hrvatske protiv Pupovca

21.11.2011 u 13:46

Bionic
Reading

Koalicija udruga izbjeglica u Srbiji podržala je manjinsku izbornu listu koalicije tri stranke srpske opozicije u Hrvatskoj - Srpske narodne stranke, Demokratske partije Srba i Naše stranke

Podrška listi za izbore 4. prosinca dana je 'kako bi se u toj državi uspostavila nova srpska politika, čija bi ključna točka bilo poštivanje ljudskih prava Srba u Hrvatskoj', rečeno je na potpisivanju sporazuma o suradnji, javlja Mondo

Sporazum o suradnji između krovne organizacije udruga izbjeglih iz Hrvatske i Koalicije Srpske narodne stranke, Demokratske partije Srba i Naše stranke iz Hrvatske potpisali su u Beogradu lideri Miodrag Linta i trojica predsjednika stranaka Milan Rodić, Jovan Ajduković i Mitar Kojadinović.

Potpisnici su pozvali Srbe iz Hrvatske da izađu na glasačka mjesta, koja će biti organizirana 3. i 4. prosinca u hrvatskom veleposlanstvu, u Beogradu i konzulatu u Subotici.

Peticijom protiv Hrvatske

Koalicija izbjeglih Srba iz Hrvatske sa sjedištem u Beogradu prije zaključenja pregovora Hrvatske s Europskom unijom provela je peticiju kojom je pokušala zaustaviti taj proces.

Prema riječima Linte, na hrvatskoj političkoj sceni neophodna je nova srpska politika koja bi, za razliku od dosadašnje koju vodi vladajuća Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) Milorada Pupovca, dosljedno zastupala interese Srba u Hrvatskoj.

Linta kaže da SDSS, koji je već osam godina na vlasti zajedno sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), vodi neodgovornu politiku koja nije u interesu izbjeglih i prognanih Srba te je naveo da su odlučili podržati opozicijsku koaliciju, koja je odgovorila njihovim zahtjevima.

Nova srpska politička opcija ne može bezuvjetno, po svaku cijenu sjediti u Vladi Hrvatske, poručio je on i dodao da bi njezin prvi oslonac bio poštovanje Hrvatske, kao svoje države, s 'crvenom linijom' zaštite svih prava Srba.