ODJEDNOM MIROTVORCI

Srpska vojska si podiže rejting

17.01.2011 u 13:27

Bionic
Reading

Zvuči malo bizarno s ove strane Dunava, ali vojska Republike Srbije u zadnje vrijeme želi stvoriti imidž međunarodnih mirotvoraca. Sudjeluju u brojnim misijama UN-a po Kongu, Čadu, Obali Bjelokosti i Libanonu

Znanja koja su skupljali devedesetih po Hrvatskoj i Bosni u srpskoj vojsci dobivaju novo usmjerenje i primjenu. U želji da si retušira vojni imidž, Srbija je poslala na desetke svojih vojnika u mirovne misije, a u bližoj budućnosti poslat će ih još i više.

Zasad se igraju mirotvoraca po Čadu, Cipru, Somaliji, Libanonu, Liberiji, Obali Bjelokosti, Kongu, a jedinice će uskoro prošiti na bataljune od 40, a kasnije i 180 vojnika.

'Mi smo prvi vojnici iz svoje zemlje. Nadam se da će nakon ove misije imidž Srbije biti bolji', rekao je poručnik Aleksandar Beočanin koji trenutačno patrolira ispod plave kacige sa šestoricom srpskih kolega uzduž grčko-turske granice na Cipru. Dužnosti novopečenih UN mirotvoraca iz susjedstva sastoje se od nadgledanja tampon zone između dvije zaraćene strane te zaustavljanje pojedinaca koji u nju zabrazde.

'Imali smo toliko iskustva u ratu, sada želimo mir', nadovezao se Beočanin, dok se mi možemo samo gorko nasmiješiti cinizmu povijesnih mijena.