IZNENAĐENI I UVRIJEĐENI

Srpska veleposlanica odbila hrvatsku prosvjednu notu

29.07.2016 u 10:36

Bionic
Reading

Veleposlanica Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić odbila je primiti prosvjednu notu hrvatskog ministarstva vanjskih poslova zbog, kako navodi srbijanski tisak, uvredljivog sadržaja

Šef srpske diplomacije u tehničkom mandatu Ivica Dačić rekao je jučer novinarima u Beogradu da je Srbija uručila prosvjednu notuHrvatskoj u povodu incidenata u Srbu u srijedu i brojnih drugih koji su eskalirali u Hrvatskoj.

'S druge strane, iako Srbija ništa ne čini čime bi izazivala reakciju Hrvatske, hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je našu veleposlanicu kako bi joj uručilo notu, što je ona odbila, ne samo zbog uvredljivog sadržaja već i zbog uvrede za cijelu Srbiju', kazao je Dačić.

Srbijanski tehnički ministar vanjskih poslova kazao je kako Srbija nikoga ne provocira te da reagira na ono što se događa u Hrvatskoj, osobito na sve presude koje vode k rehabilitaciji 'fašističke, ustaške NDH'.

Dačić je ukazao kako će Srbija nastaviti politiku razvoja dobrosusjedskih odnosa, ali i štititi svoje nacionalne i državne interese.

'Za Nijemce je Hitler simbol zla, a jedino u Hrvatskoj se fašistička tvorevina NDH i njezin duhovnik Stepinac proglašavaju za heroje, mučenike i svece', rekao je Dačić poslije promocije knjige o britanskom ratnom premijeru Winstonu Churchillu.

Podsjetimo, Srbija je Hrvatskoj uputila prosvjednu notu zbog poništavanja presude protiv kardinala Alojzija Stepinca, nakon čega je uslijedila oštra reakcija iz Hrvatske.

Hrvatski tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač izjavio je kako je srbijanska prosvjedna nota zbog poništavanja presude kardinalu Alojzija Stepinca predstavlja jeftin napad.