ŠTRAJK U BEOGRADU

Srpska studentica kolabirala od gladi

27.04.2012 u 11:04

Bionic
Reading

Tridesetak studenata Fakulteta primijenjenih umjetnosti (FPU) u Beogradu nastavlja štrajk glađu pred zgradom Ministarstva prosvjete Srbije dok im Savjet fakulteta ne potvrdi da će moći upisati godinu i nastaviti polagati ispite, izjavio je student prodekan FPU-a Nemanja Šidić

'Nemamo više vremena čekati, moramo pod hitno upisati godinu i nastaviti s polaganjem ispita', rekao je Šidić agenciji Beta i dodao da studenti više ne vjeruju usmenim obećanjima. Jedna djevojka noćas je kolabirala, a Šidić je upozorio još tri ili četiri studenta svakog trenutka mogu kolabirati te je pozvao hitnu pomoć da bude u pripravnosti, piše Mondo.

Predstavnik studenata Miloš Kuvekalović rekao je jutros agenciji Beta da je štrajk nastavljen jer studenti nisu dobili dovoljne garancije da će problem s uplatom školarina biti riješen, zbog čega je oko 20 njih provelo noć ispred Ministarstva prosvjete.

Istaknuo je da su ti studenti iscrpljeni jer ne jedu od jučer ujutro kad su stupili u štrajk i dodao da ih je sinoć posjetio predstavnik ministarstva prosvjete. Studenti tvrde da je jednoj studentici noćas pozlilo i da su roditelji došli po nju, kako ne bi intervenirala Hitna pomoć.

Studenti su istaknuli transparente s natpisima 'Štrajk' i 'Ostajemo ovdje', sviraju gitaru i udaraju u bubnjeve.

Kuvekalović je u četvrtak rekao da Savjet fakulteta ne želi izaći u susret studentima sve dok Ministarstvo ne uplati novac i da se nadležnost za rješavanje problema prebacuje s jedne na drugu instancu.

Ministarstvo prosvjete najavilo je da će u subotu, 28. travnja, održati sastanak s predstavnicima Fakulteta primijenjenih umjetnosti i studentima, kako bi se riješio problem neuplaćenih školarina. Predstavnici studenata najavljuju da će u prosvjedu istrajati do održavanja tog sastanka i garancija da će moći upisati iduću godinu studija.

Ministar prosvjete Žarko Obradović smatra da su studenti u pravu i da ne mogu biti žrtve odnosa na fakultetu.

Nešto više od 100 studenata FPU-a, koji su ispunili uvjete za upis u iduću godinu, čeka da školarine budu uplaćene i da im se omogući upis. Školarina na Fakultetu primijenjenih umjetnosti iznosi 200.000 dinara (13.420 kuna).