PANIKA U SUSJEDSTVU

Srpska premijerka stenogramom Rusima morala dokazivati što je rekla u intervjuu

06.07.2017 u 21:40

Bionic
Reading

Srbijanska premijerka Ana Brnabić uvjerila je ruskog veleposlanika da su američki mediji pogrešno prenijeli njezinu izjavu kako će Srbija, bude li na to prinuđena, prije izabrati EU nego li Rusiju, objavili su u četvrtak beogradski mediji izjavu glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove.

Predsjednica Vlade Srbije predala je ruskom veleposlaniku u Beogradu stenogram intervjua za američku agenciju Bloomberg kako bi ga uvjerila da je loše interpretirana njezina izjava kako bi Srbije prije izabrala EU nego Rusiju, rekla je Zaharova, navodeći da Moskva prihvaća to objašnjenje dato ruskom veleposlaniku.

'Obratili smo pažnju na tu informaciju. Ambasador Rusije u Beogradu se specijalno susreo s Anom Brnabić da bi precizirao šta je zaista rečeno. Premijerka Srbije je rekla da su njene reči američkoj agenciji pogrešno interpretirane i predala je cijeli stenogram svog intervjua koji je dala Bloombergu, u kojoj te izjave nema. Polazimo od tih objašnjenja', navela je Zaharova u pisanoj izjavi.

Zaharova je dan ranije agenciji Beti, komentirajući izjavu Brnabić, rekla da je izbor između EU-a i Rusije 'suvereno pravo Srbije', ali Moskva iskreno želi da Beograd ne dospije tu situaciju.

'To je suvereno pravo Srbije. Ali, mi iskreno želimo da nitko ne stavi ni Anu, ni bilo koga pred izbor: ili-ili. Optimalno je biti i s jednima i s drugima. To je i korisno i sigurno s točke gledišta vlastitih interesa', rekla je Zaharova.

Nakon što je početkom tjedna izjava Ane Brnabić o odnosu Beograda prema EU i Rusiji izazvala veliku pozornost u međunarodnim krugovima, uslijedio je niz odvojenih sastanaka najviših srbijanskih dužnosnika s veleposlanikom Rusije u Beogradu Aleksandrom Čepurinom.

Ruskoga veleposlanika primili su u međuvremenu novi ministar obrane Aleksandar Vulin, šef diplomacije i prvi potpredsjednik vlade Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić, te na kraju i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić i Čepurin su se suglasili da 'odnose dviju zemalja karakterizira strateška dubina koja se ne može lako pokvariti'. priopćeno je iz Vučićeva ureda.

'Srbija je na europskom putu, ali to ne smije, neće i ne može poremetiti veoma dobre odnose s Rusijom. Srbija neće mijenjati tako jasnu i principijelnu vanjsku politiku, koja svjedoči i o Srbiji kao neovisnoj i suverenoj državi, koja se rukovodi svojim interesima i poštuje dugo godina građene prijateljske odnose', poručio je u priopćenju Vučić, naglasivši kako je upravo takvo stajalište donijelo zemlji veći ugled i poštovanje u svijetu.