POBJEGLI U IRSKU

Srpska obitelj traži azil jer su 'zlostavljani u RH'

S kartom u jednom smjeru

S kartom u jednom smjeru

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Vrhovni sud Irske odobrio je žalbu hrvatske državljanke srpske nacionalnosti koja za svojeg maloljetnog sina u toj zemlji traži status izbjeglice jer bi 'povratkom u Hrvatsku dijete bilo diskriminirano, progonjeno i nezaštićeno'

ZAGREB - “Prema vlastitom iskustvu kao etničke manjine i prema iskustvu svojega muža, Y. S. smatra utemeljenim strah da će i njihov sin biti progonjen ako bude prisiljen živjeti u Hrvatskoj”, dio je iz presude tog suda na kojemu je Y. S. izjavila kako su i ona i suprug zbog srpske nacionalnosti bili diskriminirani, proganjani i bez zaštite, piše Jutarnji list

Bračni par, čiju su priču prenijeli i irski mediji, Vrhovnom sudu objasnio je da su iz Hrvatske bili prisiljeni otići u lipnju 2005. “zbog prijetnji na temelju nacionalnosti i jer nisu imali policijsku zaštitu”. Dok čekaju odluku o svojim zahtjevima za status izbjeglica, podnijeli su i aplikaciju za dijete (G. S.) koje su dobili godinu kasnije.

Nakon što je majci kao podnositeljici prijave u ime djeteta odbijeno pravo na saslušanje te kao neosnovan odbijen zahtjev za statusom izbjeglice, otišli su na Vrhovni sud. Žalba je usvojena, a kao glavni argument stoji svjedočenje Y. S. koja se, stoji u presudi, žalila na diskriminaciju unutar obrazovnog sustava prema srpskoj djeci i objasnila da dijete neće moći učiti svoj srpski jezik i da će biti izolirano. Međutim, takva izjava neutemeljena je budući da je u Hrvatskoj Zakonom zajamčeno pravo na odgoj i obrazovanje manjina na materinjem jeziku i pismu. Tijekom obrazovanja omogućeno je i proučavanje njihove baštine, jezika, kulture, povijest, zemljopisa.

“Sigurna je kako će je, ako bude živjela u Hrvatskoj, verbalno i fizički zlostavljati. Zaštitu od države neće dobiti. Kad su se žalili na progone, njihove prijave nisu se istraživale”, dio je obrazloženja za prihvaćanje žalbe.

Naime, na nižim instancama izbjeglički status, ali i svjedočenje bilo je odbijeno jer je Hrvatska, prema različitim međunarodnim dokumentima, definirana kao sigurna zemlja. Prema tome, Y. S. nije imala pravo na saslušanje. No, Vrhovni sud je usvojio žalbu budući da joj nije bilo dopušteno da osobno i usmeno opiše kako je u Hrvatskoj bila progonjena, jednako kao i njezin suprug i ostatak obitelji. Tako će sada u traženju azila za trogodišnje dijete, koje nikada nije niti bilo u Hrvatskoj, majka Y.S. imati priliku usmeno iznijeti sve optužbe na račun Hrvatske. Na temelju toga u irskim je medijima objavljen tekst pod naslovom da se “dokazi o sigurnim zemljama moraju razmotriti”. Detektiralo je to i hrvatsko veleposlanstvo u Dublinu koje je, prema odgovoru Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, “putem medijskih napisa u Irskoj upoznato sa slučajem”.

“Budući da se Veleposlanstvu roditelji spomenutog dječaka nisu obraćali niti tražili pomoć, o tom slučaju ne možemo imati službenih podataka”, odgovor je iz MVPEI-ja. Isto je veleposlanstvo, stoji u odgovoru, u zadak dobilo da ponovno pojača diplomatske aktivnosti u Irskoj.

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!