kritična situacija

Srića: Do lockdowna mora doći. Prvo će se početi puniti Arena, a onda i šatori

23.11.2020 u 19:56

Bionic
Reading

Pulmolog Saša Srića, koji je došao pomoći u bolnicu Dubrava, više je puta upozoravao da je situacija alarmantna, a i drugi liječnici već danima upozoravaju da je u bolnicama izrazito teško stanje. Srića sada upozorava da liječnici u tzv. Covid bolnici ulažu nadljudske napore u liječenje pacijenata u situaciji koja je iz alarmantne prerasla u kritičnu

Osvrćući se na činjenice da je 235 pacijenata na respiratoru, da je od početka epidemije umrlo je gotovo 1400 ljudi i da je trenutno 2000 hospitaliziranih covid pacijenata, kaže da je bolnički sustav na izdisaju. U Dubravu stižu novi liječnički timovi.

'Dolaze, naravno, jer bez dodatnih timova neće se moći uspostaviti daljnja situacija', kaže Srića za RTL Danas.

Pacijenti se na liječenju zadržavaju najmanje 10 dana zbog toga što je to period u kojem su infektivni.

'Nakon toga, ako nema komplikacija, puštaju se kući, ali kod svake situacije i kod svake infekcije, postoje dodatne komplikacije, prema tome, nijedan pacijent ne odlazi u tom periodu, nego nešto duže', napominje Srića.

Šatori su postavljeni davno. Hoće li se početi puniti?

  • +5
Postavljanje šatora u krugu varaždinske bolnice Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

'To treba vidjeti. Ja sam u nekoliko navrata isticao da je lockdown jedina opcija, bojim se, jer će zdravstveni sustav teško izdržati aktualnu situaciju. Vjerujem da u ovom trenutku, ako se situacija ne pogorša, a bojim se da hoće, da će se prije toga morati puniti Arena, a onda i šatori', odgovorio je Srića.

Misli da će do lockdowna jednostavno 'morati doći'. U suprotnom, ne zna kako će ljudstvo - liječnici, medicinske sestre i medicinsko osoblje, koje već sada ulaže nadljudske napore - to moći izdržati.