TVIT JADRANKE KOSOR:

'Sretan rođendan Angeli Merkel. Račica, da'

17.07.2014 u 10:28

Bionic
Reading

Bivša premijerka Jadranka Kosor jutros je čestitala rođendan Angeli Merkel, njemačkoj kancelarki koja u četvrtak navršava 60 ljeta. 'Sretan rođendan Angeli Merkel. Račica, da', tvitala je Kosor, aludirajući na horoskopski znak koji dijeli s kancelarkom Merkel

Jadranku Kosor, koja je također rođena u srpnju, ali godinu dana prije kancelarke, njemački Financial Times proglasio je 2011. 'hrvatskom Angelom Merkel'.

'Osjećaj za moć i probitačnost u svojim konzervativnim strankama dodirne su točke premijerke Kosor i kancelarke Merkel', napisali su tada u Financial Timesu, navodeći i da su obje rastavljene, da su se probile do vrha u konzervativnim strankama protiv svih muških saveza i da osim toga imaju nepogrešiv osjećaj za moć.

Dok bivša premijerka putem javne rođendanske čestitke ponavlja gradivo sa zaboravljivom nacijom, njemačka kancelarka radno provodi rođendan. Za vrijeme jutrošnje konferencije za novinare u Bruxellesu predstavnik njemačkih medija poklonio je Angeli Merkel neuobičajen rođendanski poklon - otpjevao joj je tradicionalnu pjesmu 'Happy birthday', zbog čega mu je kancelarka zahvalila i otkrila da su joj ostali čelnici na summitu EU-a poklonili cvijeće.

Inače, čelnici zemalja EU-a nisu se uspjeli dogovoriti o imenovanjima na preostale slobodne funckije u eurospkim institucijama, zbog čega će se sastati još jednom, nakon ljetne stanke, 30. kolovoza. Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy sastanak ne naziva neuspješnim već spominje paket imenovanja u kojem jedna osoba ima po dvije funkcije.

'Nismo spremni za puni paket imenovanja pa nastavljamo konzultacije', poručio je Rompuy.