kvalitetniji zakonski okviri

Srednjoškolski sindikat poziva na rješavanje problema nasilja u školama

11.12.2018 u 12:07

Bionic
Reading

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u utorak je pozdravio odluku ravnatelja Tehničke škole u Čakovcu da nastavniku Franji Dragičeviću, koji se sukobio s dvojicom učenika, ne uruči otkaz ugovora o radu, te je pozvao na sustavno rješavanja problema nasilja u školama

Nevjerojatno je da nakon tog incidenta Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije pokrenulo aktivnosti prema sustavnom rješavanju problematike nasilja u školama, iako je i ministrica izrazila za to spremnost. Sustav očito ne može zaštiti nikoga i treba ga mijenjati, ističe se u priopćenju sindikata.

Uz ostalo, traže puno kvalitetnije zakonske okvire kako bi škole postale mjesto nulte tolerancije na nasilje.

Sindikalci ističu kako još uvijek nemaju nikakvih saznanja koje su pedagoške mjere pokrenute prema učenicima koji su dulje vrijeme zlostavljali nastavnike, no izrečenu mjeru nastavniku Dragičeviću smatraju primjerenom.

Nezavisni sindikat podsjeća da je 4. prosinca održao jednosatne prosvjede u srednjim školama na kojima je, kako tvrde, bio velik odaziv. Sve to, ističu, nije bio dovoljan poticaj za promjene, iako je i resorna ministrica kao podrška došla u školu u kojoj se dogodilo nasilje.

'Očito je kap prelila čašu i pozivamo ministricu Blaženku Divjak da što prije sazove sastanak svih dionika koji mogu pridonijeti kvalitetnom sustavnom rješenju problematike nasilja u školama. Prije svega treba pozvati sindikate u obrazovanju, udruge ravnatelja, te udruge stručnih suradnika, psihologa i pedagoga', poručuje sindikat.

Iako taj sindikat nije organizator prosvjeda najavljenog za subotu u Zagrebu, poručuje da podržava sve aktivnosti koje mogu pridonijeti bržem, kvalitetnijem i sustavnom rješenju problema nasilja u školama.