VEĆINOM POBUNJENICI

Srednjoafrička Republika: 71 osoba poginula u Birau

02.12.2010 u 22:44

Bionic
Reading

Sedamdesetjedna osoba, među kojima 65 pobunjenika, ali nijedan civil, ubijena je prošlog tjedna u sukobu pobunjeničke skupine CPJP-a i vojske Srednjoafričke Republike u Birau, na sjeveroistoku zemlje, blizu granice s Čadom, objavio je u četvrtak navečer glasnogovornik tamošnje vlade

Ta skupina, Konvencija domoljuba za pravdu i mir (CPJP), u telefonskom razgovoru s agencijom France Presse demantirala je broj žrtava rekavši da zasad ne raspolaže točnim podatcima o žrtavama.

'Nakon žestokih sukoba dviju strana, vojska Srednjoafričke Republike preuzela je nadzor nad gradom Biraom. Oplakujemo smrt šestorice vojnika, a među pobunjenicima je 65 mrtvih i pričinjena je znatna materijalna šteta', rekao je glasnogovornik vlade, ministar Fidele Ngouandjika, za državni radio.

'Vlada želi istaknuti da nijeda civil nije poginuo u sukobima u Birau', dodao je.

Glasnogovornik pobunjenika Bevarrah Lala nije priznao te podatke. 'Taj broj nije točan', naglasio je.

CPJP je 24. studenoga napao Birao, glavni grad okruga Vakage. Vlasti su izjavile da su 26. studenoga preuzele kontrolu nad gradom, ali su pobunjenici kazali da su 30. studenoga napustili mjesto nakon sukoba u kojemu je sudjelovala čadska vojska.