ruska invazija

Srednja Europa se priprema za prihvat izbjeglica iz Ukrajine

24.02.2022 u 12:00

Bionic
Reading

Zemlje Srednje Europe pripremaju se u četvrtak za prihvat izbjeglica iz Ukrajine nakon pokretanja ruskih vojnih akcija i dok Poljska uspostavlja prihvatne punktove, Mađarska planira poslati vojsku kako bi osigurala koridor za izbjeglice

Bivše članice Varšavskog pakta i sadašnje članice NATO-a Poljska, Mađarska, Slovačka i Rumunjska dijele kopnenu granicu s Ukrajinom, zemljom s 44 milijuna ljudi.

"U idućih nekoliko sati biti će otvoreni prihvatni punktovi za izbjeglice iz Ukrajine", rekao je zamjenik poljskog ministra unutarnjih poslova Pawel Szefernaker.

U prvoj će fazi biti otvoreno osam punktova s hranom, liječničkom pomoći i informacijama za moguće izbjeglice.

Mađarska je najavila slanje neodređenog broja vojnika u pogranično područje s Ukrajinom zbog sigurnosnih i humanitarnih razloga.

Za sada je, javlja Reuters, na graničnom prijelazu Zahony stanje mirno, s uobičajeno slikom kamiona koji na ukrajinskoj čekaju na ulaz u Mađarsku.

Ministar obrane Tibor Benko je rekao da se Mađarska mora pripremiti za prihvat više desetaka tisuća izbjeglica.

Slovačke željeznice su obustavile promet prema Ukrajini, a vlada je objavila da je "Slovačka spremna pomoći" te primiti i ljude koji nemaju svu neophodnu dokumentaciju.

Ukrajinski ambasador u Pragu Perebyjnis Jevhen je rekao da ne isključuje izbjeglički val, ali "prije prema zapadnom dijelu Ukrajine nego prema inozemstvu".

Finska je spremna primiti izbjeglice iz Ukrajine, rekla je finska premijerka Sanna Marin u četvrtak. Marin procjenjuje da bi se mogao očekivati velik broj izbjeglica iz Ukrajine koji bi mogli pokušati bježati prema Europskoj uniji.

"(Finsko) ministarstvo unutarnjih poslova priprema se primiti izbjeglice iz Ukrajine", rekla je novinarima u Helsinkiju.