ZATIŠJE NAKON OLUJE

Srećom, ove godine veći dio svijeta pošteđen je prirodnih katastrofa

12.07.2018 u 07:27

Bionic
Reading

Nakon turbulentne i olujama obilježene 2017. godine, svijet je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci najvećim dijelom bio pošteđen većih prirodnih katastrofa, objavila je jedna od najvećih reosiguravateljskih tvrtki u svijetu.

Reosiguravatelj Munich Re u srijedu je objavio da su u razdoblju od početka siječnja do kraja lipnja 2018. godine gospodarske štete kao rezultat prirodnih katastrofa iznosile približno 33 milijarde eura na globalnoj razini, što je na donjoj granici raspona s obzirom na dugoročni prosjek.

"Možete to također nazvati zatišjem nakon oluje", kazao je u srijedu Ernst Rauch, čelnik odjela za klimatska i geološka istraživanja u Munich Reu.

Potres u Japanu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U 2017. godini je serija od tri snažna uragana na Karibima i u Sjedinjenim Državama rezultirala stotinama milijardi američkih dolara 'teškim' gospodarskim štetama. 

Najgora pojedinačna oluja u 2018. godini - nazvana Friederike u Njemačkoj, a drugdje David - prouzročila je 2,7 milijardi dolara šteta, pogodivši u siječnju Irsku, Britaniju, sjevernu Francusku, zemlje Beneluksa i Njemačku.

Munich Re redovno objavljuje izvješća o globalnim prirodnim katastrofama. Posljednji put da je prva polovina godine u tom smislu bila mirna bilo je 2005. godine.