UZAVRELE STRASTI

Srebrenica u centru sukoba oko lokalnih izbora u BiH

18.07.2012 u 12:25

Bionic
Reading

Policija Republike Srpske u četvrtak je zabranila promatračima Vijeća Europe ulazak u policijsku postaju u Srebrenici i njihov pokušaj da provjere navode kako se osobama bošnjačke nacionalnosti protuzakonito uskraćuje mogućnost registriranja za glasovanje u toj općini na predstojećim lokalnim izborima, potvrđeno je iz ureda Vijeća Europe u Sarajevu kao i iz nevladine udruge "Glasat ću za Srebrenicu" koja koordinira proces prijavljivanja Bošnjaka

U priopćenju udruge dostavljenom medijima u Sarajevu stoji kako je MUP RS zabranio ulazak u policijsku postaju u Srebrenici članovima međunarodnog promatračkog tima koji je s mandatom misije Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini i urednim akreditacijama Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) tijekom dana stigao u Srebrenicu radi nadzora procesa registracije prebivališta građana za predstojeće lokalne izbore.

"Ovo je još jedan dokaz da je inicijativa 'Glasat ću za Srebrenicu' sve vrijeme bila u pravu kad je govorila ne samo o sustavnom kršenju građanskih i ljudskih prava nego i opasnim namjerama režima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) prema Srebrenici ako njihov kandidat pobijedi na izborima za načelnika Srebrenice", stoji u priopćenju.

MUP RS je optužen za selektivnu provedbu propisa BiH koji uređuju način prijave prebivališta te za "policijski progon aktivista i građana Srebrenice nesrpske nacionalnosti". Tako ocjenjuju činjenicu da policija od Bošnjaka zainteresiranih za prijavu prebivališta traži dokaz o vlasništvu nekretnina i provjerava gdje oni žive iako to ranije nije bila praksa.

U policiji RS tvrde kako akreditacije koje imaju članovi promatračkog tima Vijeća Europe ne vrijede za nadziranje procesa prijave prebivališta iako je on istodobno vezan i za izborni proces jer podrazumijeva automatsku registraciju birača za glasovanje u određenoj općini.

Voditeljica ureda Vijeća Europe u BiH Mary Ann Hennessey izjavila je lokalnim medijima da će promatrači inzistirati na razjašnjenju situacije jer proces registracije birača smatraju važnim dijelom cijelog izbornog procesa pa drže kako ga stoga imaju pravo i nadzirati.

Pojačano prijavljivanja građana bošnjačke nacionalnosti u Srebrenici rezultat je odluke Središnjeg izbornog povjerenstva da na ovogodišnjim listopadskim izborima neće vrijediti pravilo iz 2008. godine po kojemu su u toj općini mogli glasovati svi njeni prijeratni stanovnici bez obzira na trenutačno mjesto prebivališta.

Brojni prognani i izbjegli srebrenički Bošnjaci su nakon rata prijavili prebivalište u nekoj od općina na području Federacije BiH kako bi tamo ostvarili pravo na mirovinu, socijalnu ili zdravstvenu zaštitu. To je dovelo do situacije u kojoj je u Srebrenici trenutačno prijavljeno tek nešto više od četiri tisuće Bošnjaka dok je Srba gotovo dvostruko više.

To prvi put nakon rata čini izvjesnim pobjedu stranaka sa srpskim predznakom na predstojećim lokalnim izborima a one su već postigle i dogovor o zajedničkom kandidatu za načelnika i to će biti Vesna Kočević.

Bošnjačke su pak stranke odlučile da njihov zajednički kandidat bude Ćamil Duraković, sadašnji vršitelj dužnosti općinskog načelnika.

Iz udruge "Glasat ću za Srebrenicu" u srijedu su najavili kako će na opstrukcije koje provodi policija RS odgovoriti pojačanim prijavljivanjem potencijalnih glasača.