golf iznad dubrovnika

Srđ je naš i Zelena akcija: Frenkel pokrenuo drugu arbitražu protiv Hrvatske

02.12.2020 u 11:50

Bionic
Reading

Predstavnici Zelene akcije i inicijative Srđ je naš izvijestili su u srijedu da je vlasnik tvrtke Razvoj golf Aaron Frenkel podnio novi arbitražni zahtjev protiv Hrvatske zbog projekta golfa na Srđu, temeljem sporazuma o zaštiti ulaganja između Hrvatske i Izraela

Enes Ćerimagić iz Zelene akcije izjavio je na konferenciji za novinare da Frenkel podnosi novi zahtjev u trenutku kad je izgledno da prvi arbitražni zahtjev neće uspjeti.

„Pretpostavljamo da je opet riječ o odštetnom zahtjevu od pola milijarde eura. Time pokazuju da im nije bitno ni europsko okolišno pravo ni europsko pravo, već nastoje zaobići europski pravni poredak. Uključit ćemo se u sve buduće postupke kojima je jedini cilj građanima Hrvatske izbiti iz džepa pola milijarde eura“, rekao je Ćerimagić.

Razvoj golf je od Zelene akcije potraživao odštetu i kaznenu odgovornost za nanošenje štete ugledu u ukupnom iznosu od oko 300.000 kuna. "Ako bi tužba bila usvojena bio bi to kraj našeg djelovanja. Unatoč njihovim pritiscima nikad nismo odustali od borbe za Srđ, Dubrovnik i javni interes“, poručio je Ćerimagić.

Đuro Capor podsjetio je kako je inicijativa Srđ je naš u više navrata upozoravala premijera Andreja Plenkovića da se Hrvatska mora povući iz takvih bilateralnih sporazuma, jer se novac građana izlaže ogromnim gubicima zbog "koruptivnog i mešetarskog projekta".

„Posebno je opasno što su akteri pogodovanja, koji su služili interesu tvrtke Razvoj golf, i dalje prisutni u javnom životu. Od bivših dubrovačkih gradonačelnika Šuice i Vlahušića te aktualnog župana Dobroslavića do bivših ministara Mrak Taritaš, Vrdoljaka, Zmajlovića, aktualnog ministra Ćorića i lokalnih političara Vićana i Raguža. Dok je tako, građani ne mogu biti mirni“, ustvrdio je Capor.

Dubrovački HDZ trebao bi podmiriti trošak

Predstavnici udruga istaknuli su kako bi dubrovački HDZ, umjesto korištenja dva milijuna kuna u izbornoj kampanji, trebao podmiriti eventualni trošak zbog štete nastale pri kupoprodaji 38.000 četvornih metara poljoprivrednog zemljišta na Srđu 2009. godine, za što je tvrtka Razvoj golf tužila Grad Dubrovnik.

Capor je ocijenio kako je moguće da će, po uzoru na slučaj nezakonite prodaje zemljišta Dominikanskog samostana na Srđu, koji je Hrvatska izgubila i pritom platila zatezne kamate, i novi postupak imati isti ishod.

„Prodaju poljoprivrednog zemljišta na Srđu provela je 2009. godine tadašnja gradonačelnica Dubravka Šuica, a za greške je odgovoran dubrovački HDZ. Također predlažemo da Šuica, s plaćom od 180.000 kuna, plati zatezne kamate, jer je štetnim odlukama gradila svoj put k unosnim sinekurama u Europskoj komisiji“, poručio je Capor.

Dodao je kako ni trenutna gradska uprava nije nedužna, jer je administracija gradonačelnika Mata Frankovića nekoliko godina šutjela o postupcima Razvoj golfa.

„Riječ je o istom Gradskom odboru HDZ-a koji je kriv za moguću štetu, isti su akteri godinama na vlasti“, ustvrdio je Capor.