PRIMJEDBE NA E-SAVJETOVANJU

Srđ je Grad: Predloženi Zakon o sjemenu ugrožava biljnu genetsku raznolikost

11.12.2020 u 09:50

Bionic
Reading

Stranka Srđ je Grad predalo je primjedbe na Nacrt prijedloga zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, ocijenivši da prijedlog ne uvažava temeljna načela ekološke proizvodnje i ugrožava biljnu genetsku raznolikost, priopćenju je u petak.

E-Savjetovanje s javnošću Ministarstva poljoprivrede za Nacrt prijedloga Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja bilo je otvoreno do 10. prosinca.

Stranka Srđ je Grad (SJG) priopćila je jutros da su sudjelovali u javnom e-Savjetovanju i predali svoje primjedbe na Nacrt prijedloga zakona.

Ocjenjuju da je Nacrt prijedloga zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja štetan jer ne uvažava temeljna načela ekološke proizvodnje, odnosno ugrožava biljnu genetsku raznolikost, a proizvođačima i uzgajivačima na lokalnoj razini oduzima temeljno pravo na izbor i uzgoj sjemena za upotrebu na vlastitom gospodarstvu.

Dodaju da je prema prema Nacrtu prijedloga zakona onemogućena prodaja sjemena OPG proizvođačima, te sumnjaju da je prijedlog zakona skrojen prema mjeri lobija uvoznika sjemena, kako bi se eliminirala konkurencija lokalnih proizvođača autohtonog sjemena'.

"Od ukupno 986 subjekata upisanih u upisnik dobavljača sjemena u Republici Hrvatskoj 2019. godine samo ih je 188 proizvođača, od kojih je 106 OPG-ova", napominju iz SJG. Stoga se u predanim primjedbama na Nacrt zakona, zalažu za vrijednosti očuvanja biodiverziteta, održive ekološke poljoprivredne proizvodnje, prehrambene suverenosti i prava malih lokalnih eko proizvođača. "Smatramo da je potrebno uvesti izuzeće od nadzora dobavljača, provođenja službenog nadzora i utvrđenih uvjeta stavljanja na tržište za lokalnu cirkulaciju sjemena te male proizvođače sjemena koji posluju isključivo na lokalnoj razini s neprofesionalnim korisnicima, a uvjete koji određuju 'malog proizvođača' i 'lokalnu cirkulaciju' te uvjete stavljanja na tržište treba regulirati zasebnim Pravilnikom", ističu iz SJG. Između ostalog, zaključuju kako je prijedlog zakona u suprotnosti s Uredbom Europske unije o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda i Deklaracijom ujedinjenih naroda o pravima seljaka i drugih osoba koje rade u ruralnim područjima.