PROSVJEDNO PISMO VLAHUŠIĆU

Srđ išaran kukastim križevima

16.11.2010 u 17:50

Bionic
Reading

Na platou Srđ ponovno su osvanuli kukasti križevi koje Eran Shraga, direktor društva Razvoj Golf koje bi na Srđu trebalo graditi golf terene s pratećim sadržajima, smatra smišljenom i grubom provokacijom protiv investitora koji su većinom izraelski državljani. Ogorčen grubom provokacijom, grafitima koje je netko ispisao na stijenama unutar prostora planiranog projekta Golf parka Dubrovnik, Shraga je dubrovačkom gradonačelniku uputio prosvjedno pismo

U pismu Shraga ističe da se već jednom dogodilo da je netko nepoznat 'ukrasio' Srđ kukastim križevima, no Razvoj Golf je tada u tišini uklonio ove nacističke simbole, ne želeći time uzbunjivati javnost.

U pismu spominje posljednje šaranje plakata koje je Razvoj Golf postavio po Dubrovniku, a koji promoviraju njihov projekt. Nepoznati počinitelji, protivnici golfa na Srđu, preko njihovih su promotivnih plakata ispisali teške riječi, pa su investitore golf projekta prozvali za korupciju, kriminal, čak i prostituciju.

'Zadnjih tjedana pisanjem neprimjerenih poruka sustavno se uništavaju naši plakati putem kojih želimo upoznati javnost s činjenicama o našem projektu. Uz sve navedeno, ne možemo, a da ponovljeno obilježavanje Srđa neprimjerenim, neciviliziranim i zakonom zabranjenim obilježjima, ne shvatimo ove posljednje događaje kao smišljenu, grubu provokaciju protiv investitora koji su većinom izraelski državljani i pripadnici židovskog naroda. Dubrovnik i Dubrovčani koji su ponosni na tisućljetnu kulturnu tradiciju i uljudbu i koji s pravom ističu bolno iskustvo iz mjeseci proživljenih u izgnanstvu, pod opsadom i navalom netolerancije, vjerske i nacionalne isključivosti, ni u kom slučaju ne bi smjeli tolerirati ovakve provokacije. Očekujemo brzu i odlučnu akciju u pronalaženju počinitelja', stoji u priopćenju tvrtke Razvoj Golf.

Vlahušić promptno reagirao: Najstroža osuda antisemitskih grafita

Kukasti križevi na Srđu

Gradonačelnik grada Dubrovnika Andro Vlahušić i predsjednica Gradskog vijeća grada Dubrovnika Olga Muratti su najstrože osudili antisemitske grafite i poruke koje su se pojavile na području Dubrovnika u proteklih nekoliko dana. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Zgroženi smo i osupnuti pojavom zakonom zabranjenih nacističkih simbola u grafitima koji su iscrtani na nekoliko lokacija na Srđu. Najstrože osuđujemo takve radnje te ovim putem pozivamo policiju da uloži maksimalne napore kako bi se počinitelji pronašli i kaznili, a gradskim smo komunalnim službama naložili da u najkraćem roku uklone uvredljive poruke koje se nalaze na područjima njihove nadležnosti. Grad Dubrovnik je primjer tolerancije koja se gradila stoljećima i nikada nećemo dopustiti da se duh suživota vjera i naroda uništava nepromišljenim djelima pojedinaca koji na taj način vrijeđaju sve Dubrovkinje i Dubrovčane bez iznimke. Moramo podsjetiti da u Dubrovniku, osim katoličkih sakralnih objekata, ravnopravno i slobodno stoje pravoslavna crkva, druga najstarija sinagoga u Europi i islamski centar koje neizmjerno doprinose povijesnom i kulturnom bogatstvu Grada, ali i međunarodnoj promociji te turističkom uspjehu. Grad Dubrovnik je na Srđu obranjen od netolerancije, barbarizma i ksenofobije. Nećemo dozvoliti da se danas to sveto tlo oskvrne zabranjenim simbolima zločinačkih režima i jamčimo da ćemo i dalje njegovati jedinstveni dubrovački duh tolerancije.'