VLADIN AVION U AKCIJI

Srce grčkog dječaka kucat će u grudima Zagrepčanke

Bionic
Reading

Zrakoplov Vlade Republike Hrvatske tijekom protekle noći i jutra izvršio je humanitarni medicinski let na relaciji Zagreb-Atena-Zagreb, radi preuzimanja srca za transplantaciju pacijentu u KBC Rebro

Vladin zrakoplov - u kojem je bio stručni medicinski tim Kliničke bolnice Rebro - poletio je  iz Zagreba prema Ateni u Grčkoj, gdje je tim obavio kirurški zahvat i preuzeo srce za transplantaciju, koje je potom zrakoplovom prevezeno u Zagreb.

U roku od 2 sata to je srce transplantirano osobi, koja je na njega čekala u Kliničkoj bolnici Rebro.

Oko 20 sati na Klinici za kardijalnu kirurgiju KBC-a Rebro završen je transplantacijski kirurški zahvat u kojemu je pacijentica iz Zagreba dobila novo srce i priliku za novi život.

Zbog popuštanja rada srca pacijentica u pedesetim godinama života, koja je prije osam godina prošla i operaciju srčanog zalistka, bila je na listi čekanja za novo srce.

Transplantacija u zagrebačkom medicinskom centru, koju je obavio kardiokirurg dr. Ante Lekić, obavljena je zahvaljujući mladom donoru, Grku, petnaestgodišnjem mladiću i njegovoj obitelji iz Atene koji su pristali na donaciju dječakovih organa.