TEŠKE OPTUŽBE

Srbin poslije smrti pretvoren u Hrvata?

25.07.2011 u 13:47

Bionic
Reading

Srećko Arsenović iznio je u srpskom listu Press teške optužbe na račun hrvatskih vlasti - tvrdi da mu je u izvodu iz matične knjige, izvađenom prošle godine u Zagrebu, pokojni otac iz Srbina pretvoren u Hrvata

Srećko Arsenović tvrdi da mu je otac Predrag, rođen 1923. godine u Jaloviku kod Šapca, posthumno postao Hrvat, a za to je saznao kad mu je zatrebao izvod iz matične knjige rođenih, koji vadi u Zagrebu.

'Moj pokojni otac bio je vojno lice, a na službi u Zagrebu zatekao se od 1951. do 1955. godine. Baš u to vrijeme rođeni smo moja sestra i ja te smo upisani u matičnu službu zagrebačke općine Maksimir. Prošle godine sam vadio novu putovnicu i bio mi je potreban izvod iz matične knjige rođenih. Pozvao sam općinu i zatražio da mi ga pošalju, a kao dokaz sam im priložio fotokopiju svog originalnog izvoda iz 1953. Oni su mi poslali rodni list u kojem nisu bili upisani državljanstvo i nacionalnost mojih roditelja', ispričao je novinarima Arsenović.

'Budući da u roku od šest mjeseci nisam završio posao, a ispravnost izvoda je istekla, morao sam zatražiti novi. Pretpostavljam da drugi put u matičnoj službi nisu ispred sebe imali fotokopiju mog starog dokumenta, gdje je pisalo da su mi roditelji Srbi, pa su mi poslali izvod u kojem stoji da je moj otac po narodnosti Hrvat', kazao je Arsenović.

Nazvao je Zagreb i tražio da se ispravi greška, ali mu je rečeno da nije u pitanju greška, već da u originalnom dokumentu stoji da mu je otac Hrvat.

Arsenović traži hitnu intervenciju srpskih vlasti i uvjeren je da je riječ 'o namjernom falsificiranju podataka s ciljem da se umanji broj Srba koji su do devedesete godine 20. stoljeća živjeli u Hrvatskoj'.