HAŠKI TRIBUNAL

Srbima 694, Hrvatima 169, a Bošnjacima 38,5 godina zatvora

11.04.2011 u 15:47

Bionic
Reading

Haški tribunal Srbima je do sada izrekao 694 godine zatvora i jednu kaznu doživotnog zatvora, Hrvatima 169 godina zatvora te Bošnjacima 38 godina i šest mjeseci zatvora, navodi se u Informaciji o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih osoba koju je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dostavio Narodnoj skupštini RS. Od svog osnivanja do danas Haški je tribunal, zbog kršenja humanitarnog prava na području Bosne i Hercegovine, u razdoblju od 1992. do 1995. godine, optužio ukupno 102 osobe. Među optuženima je najviše Srba, njih 66, zatim 27 Hrvata i samo devet Bošnjaka

U Informaciji o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih osoba, koja je napravljena u suradnji s Ministarstvom pravosuđa RS, Republičkim centrom za istraživanje ratnih zločina i drugim nadležnim institucijama, navodi se da je Tužiteljstvo Haškog tribunala za genocid i učešće u izvršenju genocida optužilo 21 osobu srpske nacionalnosti te da na popisu optuženih nema nijedne osobe nesrpske nacionalnosti. Za pomaganje u izvršenju genocida, Haški je tribunal do sada izrekao samo jednu pravomoćnu presudu, i to oficiru VRS Radislavu Krstiću u predmetu 'Srebrenica'.

Pravomoćnim i nepravomoćnim presudama Suda BiH zbog kaznenog djela ratnog zločina, Srbi su osuđeni na ukupno 1.067 godina zatvora, Hrvati na 137 godina i šest mjeseci, a osobe bošnjačke nacionalnosti na 124 godine zatvora. Tako su pripadnici sve tri nacionalnosti osuđeni na ukupno 1.328 godina i šest mjeseci zatvora.

U Informaciji koju je Dodik priložio Skupštini RS ističe se i da, u najvećem broju slučajeva, sud BiH primjenjuje Kazneni zakon BiH bez prethodne ocjene je li riječ o blažem zakonu ili ne, što je nužno, jer se radi o zakonu koji nije važio u vrijeme počinjenja kaznenog djela. Navodi se da je takva praksa Suda BIH diskriminirajuća i neprihvatljiva, jer se 'radi o grubom kršenju principa ravnopravnosti i pravičnosti, kao osnovnih principa svakog demokratskog društva'.

Predsjednik RS Milorad Dodik zatražio je stoga sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS koja će se održati u srijedu. Poslanici će, pišu Nezavisne, na sjednici raspravljati o 'posljedicama antidejtonskog i neustavnog instaliranja pravosuđa na nivou BiH i nedjelovanju Tužilaštva i Suda BiH u predmetima ratnih zločina'.