#ĆEIZGINEMO

Srbiju poharali tornado i tuča veličine šake

21.06.2016 u 13:34

Bionic
Reading

Dijelove Srbije jučer je oko 18 h pogodilo jako grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom, tučom koja je mjestimice dosezala dimenzije loptica za tenis, te čak velikim tornadom kakav baš i nije uobičajen u tom dijelu svijeta

Nevrijeme je zahvatilo i Beograd u kojem je kiša padala satima, no najdramatičnije je bilo u području Pančeva gdje je prvo pala tuča golemih dimenzija, a potom je prošla velika pijavica.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se u ponedjeljak navečer i u noći na utorak očekuju pljuskovi uz grmljavinu, tuča, i olujni vjetar u cijeloj Srbiji. Za sjever susjedne zemlje - Beograd, Srijem i Bačku – bio je proglašen narančasti alarm, a za Banat crveni.

Na društvenim mrežama objavljenje su brojne fotografije tuče raznih veličina – od pikule do šake. Neke od njih možete vidjeti na instagramu na linku s hashtagom #ceizginemo.

Prema pisanju susjednih medija najgore je bilo u Pančevu, koji su pogodili i tornado i tuča kakvi se ne pamte.

Tuča je u Pančevu napravila veliku materijalnu štetu – oštećene su brojne karoserije automobila, a stakla su razbijena. Mještani kažu da je jak vjetar nosio i crjepove sa kuća. Ulicama su tekle rijeke tako da su poplavljeni i neki podrumi, a velike štete ima i na usjevima.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov za 013 info rekao je da su se pripremali za moguće poplave, no da je najviše šteta prijavljeno na krovovima kuća i zgrada te na automobilima.

Meteorolozi upozoravaju da će se oborine nastaviti i tijekom današnjeg jutra.

Budući da je tornado u svibnju poharao Jagodinu, susjedi se s pravom pitaju što će im sve donijeti klimatske promjene.