BARROSSOV SAVJETNIK

Srbiji kandidatura do kraja godine

07.06.2011 u 14:49

Bionic
Reading

Posebni savjetnik predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, Dusan Sidjanski, izjavio je za beogradski dnevnik Blic od utorka kako misli da će Srbija potkraj godine dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji (EU) i datum početka pristupnih pregovora te da je to u interesu stabilnosti balkanske regije

Sidjanski je, u razgovoru za taj list, rekao kako je Uniji potrebna stabilizacija Balkana i da je taj interes važniji od bilo kojeg pojedinačnog interesa zemalja članica EU.

'U pitanju su budućnost Srbije i regije. Držanje Srbije po strani zbog Kosova, na čemu pogrešno inzistiraju SAD, znači slabljenje regije i jačanje nacionalističkih pokreta. Napredak Srbije u eurointegracijama neće zato biti vezan za priznanje Kosova, već samo za tehničku, ekonomsku, regionalnu suradnju s Kosovom', kazao je Sidjanski, osnivač i bivši ravnatelj odsjeka za politiku znanost sveučilišta u Ženevi i predsjednik Europskog centra za kulturu.

Ne treba, dodaje on, zaboraviti da se u Europskom vijeću vode jako složeni razgovori prilikom odlučivanja te da svi pojedinačni utjecaji oslabe naspram interesa da se sačuva mir i da regija može komunicirati s EU.

U Bruxellesu se, po riječima Sidjanskog, veoma pozorno prate reforme koje je Srbija do sada provela i ona je, kako kaže, i s te strane na dobru putu.

Također se, ističe on, procjenjuje da bi ostavljanje Srbije po strani na budućim srbijanskim izborima stajalo poraza proeuropske snage.

'Politička stabilnost regije ne može se zamisliti bez Srbije. Hrvatska će biti primljena najkasnije za dvije godine i ne može se sada Srbija ostaviti po strani. Predsjednik Europske komisije to veoma dobro zna. Zato smatram da će Srbija potkraj godine dobiti i status kandidata i datum početka pristupnih pregovora', ustvrdio je Sidjanski.

Kako izvještavaju beogradski mediji, predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy i srbijanski predsjednik Boris Tadić u ponedjeljak su na sastanku u Bruxellesu složili da nedavno izručenje haaškog optuženika Ratka Mladića Haaškom tribunalu predstavlja novu šansu na srbijanskom putu ka europskim integracijama. Uhićenje i izručenje Mladića Van Rompuy je ocijenio hrabrim i veoma važnim potezom Srbije, značajnim za pomirenje u regiji, kojim je Srbija ispunila jednu od najvažnijih obveza prema Haaškom tribunalu.

Srbijanski predsjednik izjavio je da će se Srbija sada usmjeriti na proces reformi i završetak suradnje s Haškim tribunalom te uhititi i preostalog haškog bjegunca Gorana Hadžića. Tadić je izrazio očekivanje da će Srbija do kraja ove godine dobiti status kandidata za članstvo u EU i da će na proljeće iduće godine započeti pristupni pregovori.