JEREMIĆ U MOSKVI

'Srbiji je Rusija i dalje na prvom mjestu'

16.03.2012 u 14:03

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić nalazi se u službenom posjetu u Moskvi gdje je izjavio da Rusija ostaje najbliži partner i saveznik Srbije

On je u razgovoru s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom izjavio da Srbija i Rusija imaju jednake poglede na događaje u svijetu. Posjet ministra Jeremića, nakon što je Srbija dobila kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji, treba promatrati i u kontekstu predizborne kampanje u toj zemlji. Srpska je politika već više od sto godina rascijepljena po pitanju odnosa između Zapada i Rusije.

Nakon europske ofenzive vladajuća Demokratska stranka pokušava na domaćem planu svojoj politici i EU i Kosovo dodati i Rusiju. Naime, predsjednik Srbije Boris Tadić u predizbornim je anketama kratak za nekoliko postotaka glasova pa zaostatak sigurno pokušava nadoknaditi ulizivanjem Rusiji i biračima koji su tijekom najveće krize oko statusa Kosova po barikada i prosvjedima nosili Putinove slike. Možda mu i uspije, jer je proruski nastrojeni Toma Nikolić, šef Srpske napredne stranke koja vodi, ako je vjerovati anketama koje ispituju bilo javnosti, u zadnje vrijeme promijenio je kurs.

Nikolić je na to bio primoran kako bi ga Zapad, u slučaju da pobijedi na izborima, priznao kao normalnog političara, a ne neku nacionalističku prijetnju. Sve je to, naravno, bio obavezan zato što je dugo kao potpredsjednik vodio Šešeljeve radikale. Svojedobno se nije libio izjaviti da mu je san da Srbija postane ruska gubernija. Unatoč promjeni smjera, ruski veleposlanik u Rusiji Aleksdandr Konuzin se otvoreno lobira za njegovu opciju. 

U sklopu cijele te priče Jeremić je izrazio veliko zadovoljstvo što će potpisati protokol o sudjelovanju Rusije u oslikavanju Hrama Svetog Save u Beogradu.

Na dnevnom redu sastanka dvojice ministara su bilateralna suradnja Beograda i Moskve, kosovsko pitanje, situacija na Balkanu, međunarodna situacija, kao i obostrana težnja da se međusobna suradnja podigne na viši nivo. Ministri su se složili da imaju isti pogled na situaciju u svijetu.

Jeremić će tijekom posjeta Moskvi razgovarati i sa zamjenikom predsjednika gornjeg doma ruskog parlamenta, Savjeta Federacije, Aleksandrom Toršinom, kao i s predsjednikom Odjela za vanjske crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolitom Ilarionom.