LABIRINT POLITIČKE KORUPCIJE

Srbiji hitno treba temeljita 'desanaderizacija'!

01.02.2012 u 12:25

Bionic
Reading

Dan nakon posjeta hrvatske šefice diplomacije Vesne Pusić Beogradu, srpski Blic u tekstu pod nazivom 'Velik problem na putu prema EU bit će politička korupcija' piše da će se situacija u Srbiji morati rješavati na isti način kao u Hrvatskoj

Velik broj državnih agencija, partijsko svojatanje resora u vladi i nekontrolirano poslovanje javnih poduzeća pokazatelji su raširene i sveprisutne političke korupcije u Srbiji, piše Blic, dodajući da problem dodatno komplicira neučinkovitost pravosuđa i institucija koje ništa ne čine da kazne odgovorne.

Jovan Komšić
, profesor Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu, ističe da je parlament pretvoren u vrstu plemenskog saveza u kojem 10 partijskih povjerenika odlučuje o sudbini milijuna građana.

Broj od 130 agencija jasan je pokazatelj nedostatka javne kontrole vlasti, kaže Komšić, član Savjeta Blica. Osim toga, svaki resor u vladi suvereno drži jedna stranka i druge se ne miješaju, ističe Komšić.

Kao mjesto cvjetanja korupcije Komšić navodi i javna poduzeća, u koja stranke postavljaju svoje nekompetentne ljude, koji potom i sami zapošljavaju lojalne i poslušne. Posebno su sporne javne nabave u kojima se zaobilaze natječaji.

Potencijalni investitori doslovno su reketirani, kaže Aida Ćorović, predsjednica nevladine organizacije Urban In i članica Savjeta Blica, dodajući da stranački ljudi na pozicijama uzimaju mito.

Prema njezinim riječima, stranke se ne žele lišiti te moći, a ukoliko neka afera i ispliva, ona se zataška.

'Stranke su vezane za tajkune. Tajkuni koji su zaradili na našoj nesreći i raspadu države vladari su Srbije, ali oni u šaci drže stranke', navodi Ćorović, napominjući da je važno da se ubrzaju eurointegracije da bi se što prije i u Srbiji dogodila 'desanaderizacija'.

Vladimir Goati
iz Transparentnosti Srbija smatra da se u političku korupciju nije ni začeprkalo.

'Političku korupciju čini Bermudski trokut čiji su elementi političke stranke, vlada koja troši novac iz budžeta kroz javne nabave i javna poduzeća. Naše institucije nisu sposobne ući u taj trokut', ističe Goati.

Potrebna je, kako kaže, građanska hrabrost.

'Pod velikim smo povećalom EU-a, a eliminiranje političke korupcije svakako će biti uvjet za napredovanje u eurointegracijama.'