GODIŠNJICA NEZAVISNOSTI

Srbijanski zastupnici idu na Kosovo podržati Srbe

16.02.2009 u 15:21

Bionic
Reading

Većina srbijanskih parlamentarnih stranaka najavila je da će u utorak 17. veljače njihovi zastupnici otputovati u Zvečan, gdje će nazočiti sjednici Zajednice Skupštine općina Kosova u kojima žive većinski Srbi, a u povodu obljetnice proglašenja neovisnosti Kosova

Predsjednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović najavila je da će nakon kraće sjednice parlamenta biti organiziran prijevoz za sve zastupnike koji budu željeli otići na Kosovo gdje će parlamentarni odbor za Kosovo održati svoju sjednicu.

"Imamo samo jednu točku dnevnog reda i tehnički ne može trajati dugo jer nema reklamiranja poslovnika niti pitanja, samo glasovanje i to je sve. Nakon toga, Odbor za Kosovo i Metohiju zakazao je svoju sjednicu na Kosovu u 14 sati i bit će omogućen prijevoz svima koji žele ići. Ja ne putujem, jer nisam član Odbora", rekla je predsjednica parlamenta beogradskom listu "Blic".

Po pisanju kosovskog tiska u ponedjeljak, zastupnici Skupštine kosovskih općina najavili su za 17. veljače svoju sjednicu u Zvečanu i pozvali zastupnike srbijanske Skupštine da održe zajedničku sjednicu kako bi na taj način pokazali da je Kosovo dio Srbije i da država Kosovo nije legitimna.

Kako se najavljuje u Beogradu, nakon sjednice Zajednice Skupštine općina Kosova u Zvečanu planirano je da se održi sjednica Odbora za Kosovo parlamenta Srbije. Sjednici će, kako je najavljeno, nazočiti srbijanski ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović iz Demokratske stranke, zastupnici Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije i Nove Srbije te zastupnici iz G17 plus, dok Liberalno-demokratska partija još razmatra hoće li ići tko od njezinih zastupnika jer ta stranka nema predstavnika u odboru za Kosovo.

Vodeći dnevnik na albanskome "Koha Ditore" piše u ponedjeljak da UNMIK neće spriječiti ulazak srbijanskih zastupnika na Kosovo, a kosovska vlada najavila je da će zatražiti od EULEX-a da ne dopusti njihov dolazak ako stižu na Kosovo službeno.

U povodu obljetnice proglašenja kosovske neovisnosti, prosvjedno okupljanje u Mitrovici najavili su politički predstavnici kosovskih Srba koji time žele iskazati svoje nezadovoljstvo i neprihvaćanje neovisnosti Kosova.

Kosovske vlasti proglasile su 17. veljače 2008. godine neovisnost, a to su do sada svojim priznanjem podržale 54 države na svijetu.